aA
Kauno prokurorai nepasimokė iš savo klaidų – po tarnybinio patikrinimo vadinamojoje pedofilijos byloje Generalinė prokuratūra atlieka naują tarnybinės veiklos patikrinimą. Paaiškėjo, kad prieš mėnesį Vilniaus apygardos prokuratūros skyriaus vyriausiosios prokurorės Ritos Aliukonienės vyrui Rimantui Aliukoniui mesti įtarimai dėl pasikėsinimo papirkti valstybės tarnautoją buvo nepagrįsti, o ikiteisminio tyrimo teisėjas neteisėtai leido atlikti kratas.
Dar vienas smūgis Kauno prokurorams: kratos pas advokatą – neteisėtos
© Corbis/Scanpix

„Ikiteisminis tyrimas R. Aliukoniui buvo nutrauktas, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“, - trečiadienį DELFI sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Mindaugas Dūda, susipažinęs su visa iš kolegų perimtos bylos medžiaga.

Pasak prokuroro, šiuo metu atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl Kauno prokurorų ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno skyriaus pareigūnų veiksmų teisėtumo. „Kol tyrimas nėra baigtas, negalėčiau vertinti jų veiksmų“, - sakė M. Dūda.

Rimantas Aliukonis
Rimantas Aliukonis

Kol Generalinėje prokuratūroje atliekamas patikrinimas, Kauno apygardos teismas galutine ir neskundžiama nutartimi konstatavo, kad Kauno miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas nepagrįstai išdavė leidimą atlikti kratas pas advokatų kontoroje „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“ dirbantį R Aliukonį.

„Teismas pripažino, kad kratos ir visi veiksmai buvo atlikti neteisėtai, - DELFI sakė Kauno pareigūnų nemalonę užsitraukęs advokatas. - Tebuvo padarytas šou, po tokių akibrokštų net negaliu komentuoti tolesnių savo veiksmų, reikia laiko, kad viskas susidėliotų“.

Nors teisininkas nebuvo linkęs komentuoti tolesnių savo veiksmų, tačiau gali būti, kad jis reikalaus pareigūnų atsakomybės.

DELFI primena, kad kratos R. Aliukonio darbe ir namuose buvo atliktos lapkričio pradžioje. Netrukus po to generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pareikalavo ikiteisminio tyrimo medžiagą perduoti į Generalinę prokuratūrą.

Paaiškėjo, kad apie kratų atlikimą iš anksto nieko nežinojo nei Vilniaus apygardos, nei Generalinės prokuratūros vadovai.

FNTT atlieka tyrimą, kuris susijęs su Kauno verslininku Vladislovu Prelepskiu. Esą jis iš savo verslo partnerių pasiskolino apie 5 mln. JAV dolerių, tačiau pinigų negrąžino.

Šiuo metu verslininkas yra suimtas. Buvo pasklidusios kalbos, kad jo advokatui esą galėjo būti perduota didelė pinigų suma papirkti ikiteisminio tyrimo pareigūnus.

Nutarime pareikšti įtarimus R. Aliukoniui buvo teigiama, kad jis esą nenustatytu metu iš nenustatyto asmens gavo nenustatytą sumą nenustatytam valstybės tarnautojui papirkti.

Advokatų kontorą, kurioje dirba R. Aliukonis, yra įkūręs buvęs vidaus ir teisingumo ministras Vytautas Markevičius bei Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjos Laimos Gerasičkinienės vyras Vladas Gerasičkinas.

R. Aliukonio žmona Rita yra Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo labai sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausioji prokurorė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.