aA
Kontroversiškais sprendimais ir idėjomis pagarsėjęs Vilniaus meras Vilius Navickas piktina dalį savo partijos narių, kuriems ima rodytis, kad bendražygis vis labiau ima panašėti į buvusį merą Artūrą Zuoką, garsėjusį įtartinomis draugystėmis su verslininkais. Tačiau sostinės vadovas numoja į juos ranka. Gal todėl, kad yra sulaukęs viešos premjero, konservatorių-krikdemų vadovo Andriaus Kubiliaus paramos.
Vilniaus merą dengia premjeras
© A.Didžgalvio nuotr.

Nepatenkintų yra, diskusijos nėra

Savo partijos narius konservatorius dabartinis meras jaudina. “Nekenčiu aš to Navicko. Baisu, ką jis daro”, – išgirdusi mero pavardę emocingai sureagavo viena jo partijos narė. “Jis mums ten piešia gražias schemas, kaip bus gerai pardavus Vilniaus savivaldybės pastatą. Bet patikėsiu tik tada, kai jam tai pavyks”, – dievagojasi ji. 

Kęstutis Masiulis, kitas Viliaus Navicko partijos narys, savo nuomonės nebijo reikšti viešai. “Man dėl to tenka tik apgailestauti, nes aš esu irgi prisidėjęs prie to, kad šita konservatorių komanda ateitų į savivaldybę. Buvau jų lyderis. Bet man jų dabartiniai sprendimai yra visiškai nepriimtini. Jei būčiau savivaldybėje, griežčiausiai protestuočiau prieš tokius sprendimus“, – sako Seimo narys.

Jis įtaria, kad V.Navickas panašėja į Artūrą Zuoką. „Galbūt artėjantys rinkimai reikalauja surasti vieną kitą milijoną. Kaip A.Zuokas grindė grindinius Gedimino prospekte, taip ir dabar reikia padaryti. Parką sutvarkyti ar pradėti Guggenheimą. Bet visa tai yra nepateisinama“, – karčiai kalba K.Masiulis, skaudžiai nukentėjęs nuo su A.Zuoku siejamos „Rubicon Group“.

Atrodo, kad „Rubicono“ taktika nepasikeitė ir dėl to verslininkai tik laimi – jų rankos tapo dar ilgesnės. Ar V.Navickas – taip pat „Rubicono“ žmogus?

Politikai garsiai nekalba, bet patylomis sako, kad už tai, jog tapo meru, V.Navickas turi kažkaip atidirbti verslininkams ar jų atstovams taryboje. Baiminamasi, kad tai neatsitiktų privatizuojant daugybę įsiskolinusių savivaldybės įmonių arba susitarus dėl koncesijų ir jų pagrindu renovuojant mokyklas ir darželius. Kad jis yra lankstus ir patikimas susitarimų vykdytojas, įrodė parama koalicijos partneriams Liberalų ir centro sąjungai, kurie vis dar neatsisako minties Vilniuje pastatyti Guggenheimo muziejų. V.Navickas partijos narius surikiavo taip, kad iš visų konservatorių buvo tik vienas susilaikantis. Ir opozicijos mėginimus balsavimą sužlugdyti ryžtingai pavertė niekiniais.

Įtariai žiūrinčiųjų į V.Navicką partijoje yra ir daugiau. Bet kol kas dėl Vilniaus mero diskusijų nebuvo. „Reikėtų klausti partijos vadovybės, kodėl jų nebuvo. Girdėjau ne vieną partijos balsą, reikalaujantį tokios diskusijos. Aš būčiau prie tokių. Bet tokios nebuvo“, – apgailestauja K. Masiulis.

Atvirkščiai – buvęs valstybinės autoinspekcijos transporto techninės priežiūros inspektorius, kuriam turtus sunešė automobilių pardavimo verslas, V. Navickas įtinka premjerui Andriui Kubiliui.

Susitikime su žurnalistais jis atviravo, kad Vilniaus mero esą inovatyvūs sprendimai, kaip mažinti savivaldybės įsiskolinimus, yra įdomūs, racionalūs ir jais gali būti remiamasi.

A.Kubilius kalba apie partijos prezidiumo posėdį, į kurį meras vyko iškart po to, kai Vilniaus taryba uždegė žalią šviesą Vilniaus savivaldybės pastato pardavimo procedūrai, kuri, anot mero aplinkos žmonių, prasidės nuo ekspertų analizės.

Nemėgsta kritikos

Bet būtent savivaldybės pastato pardavimas padarė V.Navicką įdomiu herojumi. Savo statusą meras puikiai pateisina.

Jis yra valdingas ir nemėgsta kritikos. Ekonomistui Raimondui Kuodžiui paskelbus skaičiavimus, pagrindžiančius, kad pardavus savivaldybės pastatą savivaldybė laimės pinigų tik trumpalaikiams mokėjimams, bet už pardavimą bus sumokėta daugiau nei bus gauta naudos sumokant skolas įmonėms už paslaugas, meras su savo patarėjais surengė spaudos konferenciją. Sukvietęs žurnalistus V.Navicko patarėjas Darius Indriūnas tikino, kad tai, kas parašyta D.Kuodžio, yra neteisybė. Išvadinę ekonomistą neišmanėliu, meras ir jo patarėjas bandė pagrįsti, kad savivaldybės pastatą ketinama parduoti taip, kad būtų mokamas mažesnis nuomos mokestis nei palūkanos, kurias tektų mokėti skolinantis tą pačią sumą iš bankų.

V.Navicko ryžtą elgtis taip, kaip jis mano yra geriausia, išduoda ir tai, kad sunkmečiu jis nepasidavė taupymo madai – jam dirba net šeši patarėjai, dar keli – visuomeniniais pagrindais.
“Meras sprendžia pats tiek, kiek jam patarėjų reikia. Priimsime tiek, kiek jų reikės”, – buvo kategoriškas meras, apie tai klausiamas žurnalistų. Patarėjų viešųjų ryšių klausimais yra daugiau nei tų viešųjų ryšių klausimų yra. Tarybos posėdžių salėje jie sukasi kaip vijurkai ir apsupa V.Navicką šiam tik pajudėjus iš tarybos narių vietas žyminčio aptvaro.

Vienas iš tų patarėjų – jaunas politikas Gediminas Švilpa, taip pat ir tarybos narys. Kiek jis išmano viešuosius ryšius, sunku patikrinti, bet kad lydi V.Navicką jo darbuose ir mezgant įvairius ryšius, faktas.

Skandalingose nuotraukose, kuriose tuometiniai Prezidentas Valdas Adamkus ir premjeras Gediminas Kirkilas, “NDX energijos” vadovas, taip pat dienraščio “Lietuvos rytas” redaktorius ir jo pavaduotojas draugiškai žiūri “Lietuvos ryto” krepšinio klubo varžybas prieš pat susitarimą dėl „Leo LT“ steigimo, yra ir du tuomet nelabai užkliuvę ir ne tokie reikšmingi veidai. Nuotraukoje šalia linksmai nusiteikusio Dariaus Nedzinsko, buvusio bendrovės “NDX Energija” vadovo, prisišliejęs Vilius Navickas. O šalia pastarojo – Gediminas Švilpa.

Galbūt todėl „Lietuvos ryto” žiniasklaidos grupei niekaip neužkliūna V.Navicko vadovaujamų Vilniaus konservatorių užmojai ir planai, nors tai, ką daro konservatorių Vyriausybė, neišvengia kasdienio kritikos srauto.

Aišku, tai nėra tiesioginis įrodymas, kad ir dabartinis Vilniaus meras – galbūt korumpuotas, nors pranešimų, kad V.Navickui esant korupcija yra didesnė nei A.Zuoko laikais, žiniasklaidoje jau pasirodė. V.Navicko kolega savivaldybėje Vidas Urbonavičius, kuris išdrįso teisėsaugai įduoti jam pinigų už sprendimus siūlančius politikus, tuo stebisi. Jis sako, kad landų korupcijai dar yra, bet jų pamažėjo ir jų tikrai mažiau, nei buvo partijos „Tvarka ir teisingumas” vadovavimo Vilniui laikais.

„Meras daro viską, kas įmanoma. Įmestas į tokią balą jis gana gerai kapstosi“, – sako jis. 

Bet štai sostinės taryba bendru sutarimu paskyrė buvusį verslininką Gintą Bliuvą laikinai eiti savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktoriaus pareigas. Iki dabartinių pareigų G.Bliuvas yra buvęs „Modus grupės“ valdybos pirmininkas, o šios grupės įmonių akcininkas yra Kęstutis Martinkėnas. Jis – ilgametis V.Navicko bičiulis. Įtariama, kad V.Navickas draugui ketina parūpinti lengvų pinigų – suteikti automobilių stovėjimo aikštelių Vilniuje operatoriaus teises.

„Atgimimas“