aA
Gerokai spūstelėjus šaltukui tėvai turėtų atidžiau rytais pažvelgti į termometro stulpelį – smarkiai šąlant vaikams į mokyklą nereikia eiti. Antradienio rytą Panevėžyje buvo apie 18 laipsnių šalčio, tačiau kai kuriuose šalies rajonuose spaudė 18–20 laipsnių šaltukas. Sinoptikai panašią žvarbą prognozuoja ir visą šią savaitę. Tad miesto mokyklas po ką tik įveiktos gripo epidemijos gali užgriūti naujas rūpestis: užėjus dideliems šalčiams pamokos neturėtų vykti.
Spustelėjo šaltukas ir vėl nereikia į mokyklą?
© Corbis

Panevėžio savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis sako, kad pamokos mokyklose nevyksta oro temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių. Tiesa, ne visoms klasėms vienodai.

Pirmų-penktų klasių mokiniams pamokos nevyksta esant 20 laipsnių ir žemesnei temperatūrai, o šeštų-dvyliktų klasių mokiniams – esant 25 laipsnių ir dar žemesnei temperatūrai. Už šias pamokas, kaip ir gripo epidemijos metu, atidirbti nereikia.

Tiesa, tiksliai pasakyti, kokia tiksliai būna oro temperatūra rytą, sunkoka, nes skirtingose vietose ji gali skirtis laipsniu kitu – pavyzdžiui, rajone oro temperatūra dažnai būna žemesnė nei mieste. „Ir dabar kai kur termometras gal rodė šešiolika laipsnių, kitur – gal aštuoniolika“, – pripažino E.Kuchalskis.

Galiausiai, pasak specialisto, oro temperatūra skelbiama per radiją, televiziją, galų gale internete galima pasižiūrėti.

Vis dėlto esant tokiai žemai temperatūrai, E.Kuchalskio nuomone, turėtų būti atsižvelgiama į laipsnių skirtumus ir neatvykus į pamokas neturėtų būti reikalaujama jų pateisinti. Miestiečiams, sako švietimo specialistas, šalčiai gal ir ne tokie aktualūs, o štai kaimo vaikams, iki mokyklos ar namų kartais turintiems kulniuoti ne vieną kilometrą, kiekvienas laipsnis svarbus.

Tiesa, po gripo epidemijos miesto moksleivių ugdymo programa kiek atsilieka, tačiau jei oro temperatūra nukris dar žemiau, mokyklos turės laikytis nustatytos tvarkos. Tik mokytojams tuo metu „paatostogauti“ neteks – jie privalo dirbti ir per šalčius.