aA
Seimas antradienį pradėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Povilo Malakausko atleidimo procedūrą, nors opozicijoje dirbantys parlamentarai išreiškė abejonių, ar P. Malakauskas išties iš pareigų traukiasi savo noru, kaip kad teigia pats. Abejonių neišsklaidė ir prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas, pristatęs šalies vadovės dekretą dėl atleidimo.
Povilas Malakauskas
Povilas Malakauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Už tai, kad parlamentas pradėtų P. Malakausko atleidimo procedūrą, antradienį balsavo 46 Seimo nariai, 15 parlamentarų buvo prieš ir 25 tautos atstovai susilaikė.

Atleidimo procedūra bus baigta, kai P. Malakausko atsistatydinimui Seimas pritars po priėmimo, o prezidentė pasirašys dekretą dėl atleidimo.

Pasipiktino prezidentės patarėju

Politikai pasipiktino, kad D. Grybauskaitės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius parlamentarams atsakinėjo nesileisdamas į detales.

„Jūs norite mums pasakyti, kad esamas VSD vadovas atsistatydina savo noru. Tačiau galiu jus užtikrinti, kad per šiuos metus, kiek buvo atėjusių žmonių su prašymais atsistatydinti, iš veidų matyti, kuris savo noru, kuris ne. Tai šiuo atveju galiu pasakyti: tikrai labai stipriai abejoju VSD vadovo degančiu noru palikti tarnybą“, - posėdyje kalbėjo „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

Panašius klausimus, sumišusius su abejone, ar išties P. Malakauskas tarnybą palieka savo noru, uždavinėjo ir kiti opozicijos atstovai, tačiau į visus juos J. Markevičius atsakinėjo trumpai: esą dekretas dėl atleidimo teikiamas paties P. Malakausko pageidavimu, o prezidentės pastaruoju metu netenkino VSD vadovo darbas.

„Šitas generalinio direktoriaus apsisprendimas buvo asmeninis. Buvo surastas bendras sutarimas su prezidente ir ką prezidentė minėjo, kad darbo kokybė VSD nepakankama“, - teigė J. Markevičius.

Panašų atsakymą jis pateikė į visus parlamentarų išsakytus klausimus, kas gi konkrečiai prezidentės netenkina.

„Nežinau, ko ir beklausti, nes visi atsakymai vienodi. Iš esmės jeigu taip nepasiruošus ateinama pristatyti VSD vadovo teikimo, tai yra nepagarba Seimui arba nenoras atsakyti į Seimo narių klausimus. Ir aš asmeniškai norėčiau, kad opozicija visa prašytų, jog šį klausimą pristatytų gerbiama prezidentė, jei patarėjai negali nieko mums pasakyti“, - pasipiktino „darbietė“ Loreta Graužinienė, bet iškart sulaukė neigiamos konservatorių reakcijos.

Panašiai mąstė ir socialdemokratė Birutė Vėsaitė, kuri pareiškė, jog prezidentės patarėjas „yra labai tvirtas ir šioje tribūnoje elgiasi kaip Marytė Melnikaitė“.

Opozicija savo ruožtu išsakė pageidavimą susitikti su P. Malakausku akis į akį frakcijų posėdžiuose. Nors Seimo Statutas specialiai tokių susitikimų atleidžiant pareigūną nenumato, tačiau partijų frakcijos turi galimybę pasikviesti į posėdį pareigūnus ir užduoti jiems klausimus.

P.Malakauskas: traukiuosi dėl asmeninių priežasčių

Seimui pabalsavus ir nutarus pradėti jo atleidimo procedūrą, P. Malakauskas žurnalistams sakė besitraukiąs dėl to, kad pats taip apsisprendė. „Gyvenime mes visi priiminėjame asmeninius apsisprendimus ir aš nenorėčiau viešai diskutuoti ir kalbėti, kodėl, dėl kokių priežasčių aš taip padariau. Tai yra mano asmeninis apsisprendimas“, - sakė iš pareigų besitraukiantis VSD vadovas.

P. Malakauskas taip pat atmetė teiginius, kad jo pasitraukimas gali būti susijęs su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vykdoma Lietuvoje galimai kurį laiką veikusio CŽV kalėjimo paieška.

„Tai yra visiška netiesa. Tyrimas vyksta nepriklausomai nuo to, kokias pareigas užima P. Malakauskas“, - sako pareigūnas.

Apie tai, kad VSD vadovo traukimasis iš dalies gali būti susijęs su NSGK atliekamu tyrimu, pirmadienį prabilo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas, tačiau P. Malakauskas šią sąsają griežtai paneigė.

Jis taip pat tvirtina nepatyręs jokio spaudimo iš prezidentės Dalios Grybauskaitės. Pasak P. Malakausko, „prezidentė nedarė jokios įtakos apsisprendimui“.

P. Malakauskas tuometinio prezidento Valdo Adamkaus dekretu buvo paskirtas 2007 m. birželio 20 d. Jis pakeitė iš saugumo vadovų atleistą Arvydą Pocių.

A. Pocius atsistatydino iš pareigų po nepalankių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo išvadų.

DELFI primena, kad abejones, ar P. Malakauskas gali eiti savo pareigas, anksčiau yra kėlę NSGK nariai, mat VSD vadovas motyvuodamas teisės aktų nuostatomis teigia negalįs pateikti Seimui dvylikos saugumo pažymų, kurių prašoma dar nuo tų laikų, kai NSGK vykdė VSD veiklos patikrinimą, po kurio iš pareigų buvo priverstas trauktis A. Pocius.

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.