aA
Valstybės saugumo departamento vadovui Povilui Malakauskui nusprendus atsistatydinti, dešinieji puse lūpų pripažino, kad P. Malakauską pavyko sprendimą iš dalies lėmė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) vykdomas tyrimas dėl Lietuvoje galimai buvusio JAV žvalgybos kalėjimo, rašo „Lietuvos rytas“.
Povilas Malakauskas
Povilas Malakauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

D. Grybauskaitės komitetui atsiųstame laiške, "Lietuvos ryto" žiniomis, teigiama, jog apie "netiesioginius įtarimus", kad kalėjimas Lietuvoje buvo, ji kalbėjo remdamasi ne kuo kitu, o P. Malakausku.

Prezidentė tvirtina, kad VSD vadovas jai "leidęs suprasti", jog kalėjimas buvęs.

„Lietuvos ryto“ tvirtinimu, prezidentė palaukė, kol P. Malakauskas NSGK prisieks nieko neslepiąs, ir tada nusiuntė komitetui savo liudijimus.

Tuomet VSD vadovas esą ir nutaręs atsistatydinti.

Tuo tarpu NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, kurį cituoja „Lietuvos žinios“, teigimu, jei P.Malakauskas anksčiau būtų bendradarbiavęs su komitetu, tyrimo dėl CŽV kalėjimo esą net nebūtų reikėję.

"Rugsėjį mums pateikti atsakymai nebuvo ta informacija, kurią sužinojome dabar. Tada P.Malakausko atsakymai buvo neišsamūs, veikiau dviprasmiški", - sakė komiteto pirmininkas.

Jis anksčiau yra teigęs, kad VSD vadovas turėjo ir turi daugiausiai informacijos apie slaptą CŽV kalėjimą Lietuvoje, jei toks apskritai veikė.

Neoficialiai jau vardijama nemažai asmenų, kurie esą gali būti numatyti į šį postą, pavyzdžiui, dabartiniai VSD direktoriaus pavaduotojai Andrius Tekorius ir Romualdas Vaišnoras, buvę aukšti VSD pareigūnai Linas Petronis, Algirdas Grublys, VSD darbuotojas Virginijus Petkevičius.

Pasak Seimo pirmininkės Irenos Degutienės, klausimas dėl Seimo pritarimo P. Malakausko atleidimui bus įtrauktas į artimiausią plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Plenarinis Seimo posėdis turėtų įvykti jau šį antradienį.

Kaip rašo „Kauno diena“, valdančioji koalicija neabejoja, kad P. Malakauskas bus atstatydintas.

Tačiau opozicija tvirtina pirmiausia užduosianti jam savo klausimus, įsigilinsianti į išgirstus atsakymus ir tik tada spręsianti, ar pritarti jo pasitraukimui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.