aA
Valstybės mokesčių inspekcija (VMI) nustatė, kad beveik pusė savivaldos rinkimuose dalyvavusių partijų vienaip ar kitaip pažeidė Politinių kampanijų finansavimo įstatymą, neteisingai užpildė finansines ataskaitas.
Apie tai rašo dienraščiai “Respublika” ir “Lietuvos rytas”.

Beveik kas antra rinkimuose dalyvavusi partija savi finansinėse ataskaitose nenurodė, kur išleido dalį pinigų, arba iš viso nepildė aukotojų lapų.

Vieną sunkiausių finansinių pažeidimų per savivaldos rinkimus padarė Centro sąjunga.

Patikrinusi partijų ir politinių organizacijų finansines rinkimų ataskaitas, Valstybinė mokesčių inspekcija nustatė, jog centristus 5000 litų suma parėmė Rusijoje įregistruota bendroji Rusijos ir Lietuvos įmonė "Sibsta", nors šalies politinių kampanijų finansavimo kontrolės įstatymas draudžia priimti aukas iš kitose valstybėse registruotų bendrovių.

Didžiausia pažymoje paminėta suma yra susijusi su Lietuvos liberalų sąjunga.

Inspektoriai atkreipė dėmesį, kad liberalai savo ataskaitoje nenurodė 100 tūkstančių litų viršijančios skolos įvairioms bendrovėms.

Iš viso rinkimuose dalyvavo ir finansines ataskaitas pateikė 28 partijos ir politinės organizacijos. Pažeidimai rasti 13 ataskaitų.

Tėvynės liaudies partija ataskaitoje nenurodė 3850 litų vertės paramos, Lietuvos rusų sąjunga sumaišė juridinių ir fizinių asmenų aukų lapus, Lietuvos ūkio partija neužpildė aukų lapų 717 litų sumai.

LDDP neįrašė asmens kodų 12 savo aukotojų, davusių partijai daugiau kaip 25 tūkst. litų, o Valstiečių partija į aukos lapus neįrašė 42,2 tūkst. litų vertės mokestiniais pavedimais gautų aukų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, įstatymai partijoms nenumato jokių bausmių už Politinių kampanijų finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimą.

Mokesčių inspektoriai tik atkreipė dėmesį, kad kitą kartą pažeidimų nebūtų. Didžiausia bausmė yra ta, kad apie pažeidimus sužinos rinkėjai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.