aA
Kitąmet vasarą Lietuvoje bus rengiamas žemės ūkio surašymas, o dar po metų - visuotinis gyventojų ir būsto surašymas. Dienraštis "Vilniaus diena" pirmadienį rašo, kad šiems surašymams organizuoti reikės rasti dešimtis milijonų litų, nes atidėti jų vėlesniam laikui neleidžia Europos Sąjunga (ES).
Lietuvoje rengiamasi žemės ūkio ir gyventojų surašymams
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Statistikos departamentas, atsakingas už abu surašymus, jau pradėjo jiems rengtis. Numatyta, kad žemės ūkio surašymui, kuris vyks kitų metų gegužės-rugsėjo mėnesiais, ir parengiamiesiems visuotinio gyventojų ir būsto surašymo, planuojamo 2011-ųjų kovą-gegužę, darbams iš kitų metų valstybės biudžeto prireiks 17,7 milijonų litų.

Statistikos departamento laikinoji vadovė Vilija Lapėnienė tikino, kad tokia suma numatyta biudžete ir jos visiškai pakaks. Iš 2011 metų biudžeto gyventojų surašymui surengti reikės dar kelių dešimčių milijonų litų.
"ES reglamentai įpareigoja Bendrijos šalis žemės ūkio surašymą atlikti 2010 metais, visuotinį gyventojų ir būsto surašymą - 2011-aisiais.

Galiojantys reglamentai nenumato išimčių, todėl jeigu šalis negali įgyvendinti reglamento nuostatų, jai gali būti taikomos sankcijos", - sakė V.Lapėnienė.

ES, nors ir reikalauja laiku surengti surašymus, jų beveik nefinansuojama. Žemės ūkio surašymui iš ES biudžeto bus skirtas 1 milijonas eurų.

Vyriausybė jau priėmė sprendimą dėl žemės ūkio surašymo, rengiamo kitų metų vasarą. Nutarimas dėl 2011 metų gyventojų surašymo bus priimtas po kelių mėnesių. Planuojama, kad per žemės ūkio surašymą dirbs iš viso apie 1 tūkstantį surašinėtojų, gyventojų ir būsto surašymą atliks maždaug penkiskart daugiau žmonių.

Pirmąkart surašymai vyks ir elektroniniu būdu - bus galima internetu užsiregistruoti ir atsakyti į užduodamus klausimus.

Pastarasis žemės ūkio surašymas Lietuvoje rengtas 2003 metų birželį. Gyventojai ir būstai surašyti 2001 metų balandį. Konstatuota, kad tuomet Lietuvoje gyveno 3,483 milijonų žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.