aA
Pirmadienio pavakarę Seimo konservatorių posėdyje jis komentavo tyrimą, susijusi su slaptos ginkluotos organizacijos "Juodvarniai" veikla.

"Ar čia yra perversmas? Čia yra burbulas!" - posėdyje sakė M. Laurinkus.

Jo teigimu, "Lietuvoje nėra tokios organizacijos, kurios veiksmai vienaip ar kitaip grėstų valstybės saugumui, kuri planuotų (perversmą), ar pajėgtų, ar būtų schemą sugalvojusi".

VSD vadovas stebėjosi, kad žiniasklaidoje skelbiama medžiaga, kurios nebuvo aptikta per kratas, susijusias su bylos tyrimu.

M. Laurinkaus teigimu, per kratas kompiuteriuose nerasta nei veiksmų schemų, nei organizacijos narių sąrašų, nei valstybės pareigūnų, kuriuos reikia sekti parašų.

Anot VSD vadovo, "yra įvairaus pobūdžio studentų lygio konspektai", susiję su kariniu parengimu, kurie yra naudojami kaip mokomoji medžiaga krašto apsaugos struktūrose, "draugų telefonai", "susirašinėjimas su merginomis".

Pasak jo, taip pat rasta medžioklinių šovinių bei karinės amunicijos (žiūronų, batų ir pan.) už kurių saugojimą nėra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

"Faktinė padėtis neatitinka išvadų masto", sakė M. Laurinkus.

Tačiau, V. Laurinkaus teigimu, "didelė problema" yra įvairiose slėptuvėse laikomi šaudmenys ir sprogmenys. Pasak VSD vadovo, "tai nesusiję su "Juodvarniais".

Pasak V. Laurinkaus, sukauptos ir paslėptos sovietmečio ginkluotės problema yra tiek svarbi, jog ją turi "spręsti bendromis pajėgomis Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijos".

VSD vadovas taip pats pabrėžė nemanąs, kad "juodvarnių" byla buvo specialiai sukelta, kad visuomenėje būtų diskredituotos kurios nors politinės jėgos.

"Negaliu priimti versijos apie specialią agitacijos kampaniją, ir nelaikyčiau to specialia tyrimo užduotimi", sakė M. Laurinkus.

Prieš savaitę Varėnos rajone policijai sulaikius kelis įtartinus asmenis, vienas jų pasipriešino, šovė į pareigūną, pabėgo ir pasislėpė. Vykdydami operatyvines priemones, teisėsaugininkai miške slėptuvėse aptiko didelį sprogmenų ir šaudmenų kiekį. Netrukus žiniasklaidoje prabilta apie slaptą ginkluotą "juodvarnių" organizaciją, tariamai norėjusią įvykdyti valstybės perversmą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.