aA
Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas (Gajus Ferhofštadas) pareiškė, kad šeštadienį prisaikdinta naujoji vyriausybė nusprendė taisyti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl karo nusikaltimų.
Spaudos konferencijoje G.Verhofstadtas teigė, kad įstatymo pataisomis siekta užkirsti galimybę piktnaudžiauti įstatymu, kaip tai jau buvo padaryta, iškeliant bylas JAV prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui), Izraelio ministrui pirmininkui Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui), Didžiosios Britanijos ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui) ir kitiems politikams.

"Manau, kad iš esmės šį klausimą išsprendėme", - sakė G.Verhofstadtas prabėgus kelioms valandoms po to, kai jo kabinetas prisiekė karaliui Albertui II.

Minėtasis įstatymas leido Belgijos teismams svarstyti karo nusikaltimų bylas nepriklausomai nuo to, kur tie nusikaltimai buvo padaryti.

Pataisius įstatymą bylas dėl karo nusikaltimų bus galima kelti tik belgams arba žmonėms, turintiems leidimą nuolat gyventi šalyje. Visos bylos, išskyrus tas, kurios iškeltos belgams, bus nutrauktos, teigė premjeras.

Įstatymas paisys ir tarptautinio neliečiamumo normų.

Nagrinėjant visas iškeltas bylas bus atsižvelgiama į Belgijos sutartis su NATO sąjungininkėmis ir Europos Sąjungos (ES) narėmis.

Galiojant ankstesnei įstatymo redakcijai iškilo nemažai diplomatinių nesklandumų. Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) pareiškė, kad Vašingtonas neketina komandiruoti JAV pareigūnų į posėdžius Briuselyje, kur veikia NATO būstinė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.