aA
Pentagono strategams nepavyko parengti aiškaus veiksmų plano pokario Irake, nes jie buvo įsitikinę, jog irakiečiai džiaugsmingai sutiks Jungtinių Valstijų pajėgas, o iš JAV rūpestingai parinktas lyderis pakeis Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) bei įves šalyje tvarką, šeštadienį pranešė interneto ir spaudos leidybos namai "Knight Ridder Newspapers".
JAV kariškiai Irake
JAV kariškiai Irake
© EPA-ELTA
Specialiajame reportaže cituojama daugiau nei dešimt esamų ir buvusių aukštų vyriausybės darbuotojų. Dauguma jų dabartinę netvarką Irake linkę sieti su planavimo stoka JAV.

"Realaus padėties planavimo pokario Irake planavimo", - teigė anksčiau aukštas pareigas ėjęs pareigūnas.

Dauguma kalbėjusiųjų reikalavo likti neįvardyti. Slaptame Pentagono Specialiojo planavimo skyriuje dirbę specialistai vylėsi, kad jiems pavyks Iraką paversti Izraelio sąjungininku, pašalinti grėsmę, kuri gali kilti regioninei prekybai nafta, ir apsupti Iraną JAV draugais bei sąjungininkais, teigiama straipsnyje.

Jame taip pat cituojami pareigūnai, kurie pasakoja, kaip minėtasis skyrius stengėsi nušalinti ir ignoruoti kitus JAV vyriausybinius departamentus, dalyvavusius pokarinio Irako planavime.

Pasak pareigūnų, esminė skyriaus parengtos vizijos dalis buvo į valdžią Bagade paskirti iš tremties grąžintą irakietį Ahmedą Chalabi (Ahmedą Čalabį).

JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Douglasas Feithas (Daglasas Feitas), vadovaujantis Pentagono planavimo grupei, paneigė, kad būta planų "prakišti" A.Chalabi, tuo tarpu Pentagono patarėjas Richardas Perle'as (Ričardas Perlas) šią informaciją patvirtino.

Reportaže cituojamas buvęs JAV valdininkas, kuris sako, kad iš Valstybės departamento ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) gauti pokario Irako planavimo dokumentai Pentagone "dingsta lyg juodojoje skylėje".

Pavyzdžiui, Pentagonas ignoravo "Irako ateities" projektą, kurį Valstybės departamentas kūrė aštuonis mėnesius ir į pagalbą buvo pasitelkęs 17 agentūrų bei dešimtis tremtyje gyvenusių irakiečių ekspertų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.