aA
Prabėgus dienai po Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus George'o Teneto (Džordžo Teneto) penktadienį paskelbto pareiškimo, kad JAV prezidento George' W. Busho (Džordžo V.Bušo) sausį pasakytoje metinėje kalboje duomenys apie Irano ketinimus pirkti urano iš Nigerijos, yra suklastoti, Didžioji Britanija tvirtina, jog žvalgybos duomenys buvo patikimi.
Jack Straw
Jack Straw
Britanijos užsienio reikalų ministras Jackas Straw (Džekas Stro) teigė, jog kaltinimas formuluotas remiantis "patikima žvalgybos informacija", kuria nesidalyta su JAV.

Šeštadienį užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime, J.Straw patvirtino, kad CŽV abejojo rugsėjo mėnesio britų žvalgybos duomenimis apie Irako ketinimus pirkti Afrikos uraną, tačiau "priėmė sprendimą" jais pasikliauti.

"JAV nepaaiškino kuo rėmėsi, kai teigė apie Irako ketinimus įsigyti uraną, o Jungtinės Karalystės pareigūnai buvo tikri, nes rėmėsi patikima žvalgybine informacija, apie kurią JAV nežinojo", - teigė J.Straw.

Užsienio reikalų ministro J.Straw laišką su šia informacija penktadienį gavo Britanijos parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Donaldas Andersonas, kuris vadovauja tyrimui, ar visuomenė buvo klaidinama dėl Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) keliamos grėsmės.

J.Straw teigė, jog žvalgybine informacija apie uraną su JAV nebuvo pasidalinta dėl "svarių priežasčių", kurias jis laiške išdėstė D.Andersono komitetui.

Demokratai penktadienį ėmėsi aktyvių veiksmų prieš prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administraciją ir pareikalavo nepriklausomo tyrimo, kuris išsiaiškintų, ar JAV visuomenė buvo klaidinama dėl Irako keliamos grėsmės ir bandymų įsigyti uraną, o taip pat reikalauja atsakingų pareigūnų atsistatydinimo.

Buvęs Vermonto gubernatorius Howardas Deanas (Hovardas Dynas) interviu vienai Jungtinių Valstijų televizijai pareiškė, kad dabar vykdomas kongreso tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, ar JAV administracija ignoravo CŽV perspėjimus dėl duomenų apie Irako branduolinę programą patikimumo, tapo pernelyg politizuotas ir nebus efektyvus.

H.Deanas teigė, jog Kongreso tyrimai vyksta pernelyg lėtai: "Respublikonų dauguma trukdo tyrimo eigai".

"Reikia išsiaiškinti, ką prezidentas žinojo, ir kada sužinojo", - pridūrė jis šiais žodžiais darydamas užuominą į prezidentą Richardą Nixoną (Ričardą Niksoną), kuris buvo priverstas atsistatydinti per Vatergeito politinį skandalą.

"Arba valdžioje neišmanėliai, arba jie mums visko nesako. Privalome sužinoti tikrąjį atsakymą", - teigė H.Deanas.

Senatorius nuo Konektikuto valstijos demokratas Josephas Liebermanas (Džozefas Lybermanas) savo pranešime spaudai pareikalavo viską galutinai išsiaiškinti, nes tokie įvykiai "pakerta karo ir terorizmo laikais būtiną pasitikėjimas savo lyderiais."

CŽV direktorius George'as Tenetas (Džordžas Tenetas) penktadienį prisiėmė atsakomybę už tai, kad JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) neteisingai apkaltino Iraką dėl ketinimų įsigyti uraną iš Afrikos.

"Centrinėje žvalgybos valdyboje už galutinį surinktų duomenų patikimumą esu atsakingas aš", - pareiškė G.Tenetas pranešime spaudai dėl kontraversiškai vertinamo tariamo urano pirkimo-pardavimo sandėrio tarp Irano ir Nigerijos.

Siekdamas palaikymo dėl invazijos į Iraką urano pirkimo argumentą savo metiniame pranešime minėjo G.W.Bushas ir vadino tai įrodymu, jog S. Husseinas bando pasigaminti atominį ginklą.

Šią savaitę Baltieji rūmai pripažino, kad minėtame pranešime šiuo įrodymu remtis nederėjo, nes jis nebuvo galutinai patikrintas. JAV prezidentas, šią savaitę keliaujantis po Afrikos šalis, penktadienį pareiškė, kad įrodymus apie Irako urano pirkimo sandėrį jam pateikė CŽV.

Po kelių valandų CŽV direktorius G.Tenetas savo pareiškime spaudai teigė, jog: "Prezidentas negalėjo net pagalvoti, kad faktai nėra šimtu procentų patikimi".

Jis sakė, jog Britanijos žvalgybos pateikta informacija apie Irako bandymą nusipirkti urano Afrikoje "jokiu būdu neturėjo būti įtraukti į pranešimo tekstą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.