aA
Vilniuje posėdžiaujantis Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) Seimas priėmė rezoliuciją, kurioje prašo Lietuvos Seimo laikyti SSRS okupacijos žalos įstatymą nekeičiamu ir siekti, jog Rusija pripažintų savo atsakomybę už SSRS okupacijos žalą bei pradėtų ją atlyginti.
Ranka
Ranka
"Buvo kalbų, jog tą įstatymą reikia sustabdyti, kad nėra prasmės su Rusija kalbėtis, kad tas trukdo sienos sutarties ratifikavimui. Šį klausimą kėlė ir Rusija. Galbūt susidarė įspūdis, kad kai kurie Seimo nariai svyruoja dėl to", - aiškindamas tokios rezoliucijos priėmimą žurnalistams sakė PLB atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis.

PLB Seimas savo rezoliucijoje ragina Lietuvos Vyriausybę "diplomatinėmis priemonėmis, pasitelkiant tarptautines organizacijas ir forumus, atkakliai kelti žalos atlyginimo klausimą".

SSRS okupacijos žalos atlyginimo klausimas neseniai buvo svarstytas bendros JAV lietuvių bendruomenės ir Seimo komisijos posėdyje. Šį klausimą buvo iškėlę JAV lietuviai.

Tuomet komisijos posėdyje kalbėjęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas teigė, jog ankstesnės kadencijos konservatorių ir krikščionių demokratų valdomo Seimo priimtas įstatymas sutrukdė anksčiau ratifikuoti valstybės sienos sutartį, trukdo susigrąžinti iš Rusijos Lietuvos gyventojų indėlius valiuta, buvusius banke "Vnešekonombank".

G.Kirkilo nuomone, SSRS okupacijos žalos įstatymas užkerta kelią pradėti realias derybas dėl okupacijos žalos atlyginimo. Jis taip pat kritiškai įvertino įstatymą tarptautinės teisės požiūriu. Įstatymas įpareigoja Lietuvos Vyriausybę pradėti derybas su Maskva dėl 1940-1990 metų SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

Speciali tarpžinybinė komisiją šią žalą įvertino apie 80 mlrd. litų. Lietuvos atstovai pateikė Rusijai žalos atlyginimo reikalavimą, kurį Maskva atmetė.

2000 metais įstatymą priėmę dešinieji teigė, jog taip siekiama įgyvendinti praėjusio dešimtmečio pradžioje Lietuvos gyventojų plebiscite patvirtintą nuostata, jog okupacijos padaryta žala turi būti atlyginta.

Oficialioji Maskva įvertino įstatymą kaip nedraugišką žingsnį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.