aA
Užsienio lietuviai prašo Lietuvos Vyriausybės atstatomuose Lietuvos didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmuose "įrengti Pasaulio lietuvių bendruomenės menę". Tokį prašymą penktadienį priimtoje rezoliucijoje išreiškė Vilniuje posėdžiavęs Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) Seimas.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai
© DELFI
"Menės idėja buvo planuose, bet dabar ji dingo. Mes prašome diskusijų. Yra sumanymas, jog kažkur turi būti pažymėti užsienyje gyvenantys lietuviai, o dar svarbiau - užsienio lietuviai, prisidėję prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo", - aiškindamas šios rezoliucijos priėmimo motyvus žurnalistams sakė PLB atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis.

Kartu jis pridūrė nemanąs, kad "mes galvojame apie kažkokį pasaulio lietuvių muziejų". G.Žemkalnis taip pat pažymėjo, jog "kyla susirūpinimas", kiek iš viso bus pakeisti pirminiai Valdovų rūmų atstatymo planai.

Ketvirtadienį vykusiame PLB Seimo posėdyje jo delegatai klausinėjo Lietuvos atstovų, kodėl iš planų dingo anksčiau Vyriausybės nutarime numatytas ketinimas Valdovų rūmuose skirti patalpas PLB veiklai.

"Statyba prasidėjo, planai parengti. Kur šiuose planuose yra pasaulio lietuvių menė, tai yra, erdvė mums?", - klausė JAV lietuvių bendruomenės atstovė Regina Narušienė.

Posėdyje dalyvavęs Valdovų rūmų paramos fondo pirmininkas Edmundas Kulakauskas pripažino, jog planai keičiami "iš dalies gal dėl to, kad PLB neparodė pakankamo aktyvumo, nepasiūlė idėjų". Rūmų interjero atkūrimu besirūpinantis Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys buvo kategoriškesnis.

"Man šiandien neaišku - pasaulio lietuviai ir Lietuvos lietuviai tai visai atskiri dalykai, ar kažkas bendro? Pasaulio lietuvių menė, pasaulio litvakų menė, dar kokia nors menė, o kas lieka lietuviams, kurie gyvena Lietuvoje, beržynėlis ar ką", - išeivių norais stebėjosi R.Budrys.

"Mes visus rūmus, visą komplektą statome pasaulio ir Lietuvos lietuviams. Jūs galėsite naudotis absoliučiai visais rūmais, netgi kiemu", - tikino R.Budrys išeivijos atstovus.

2001 metų spalį Vyriausybė savo nutarimu patvirtino Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepciją, kurioje numatė atkurtų rūmų patalpas perduoti ir Pasaulio lietuvių bendruomenės veiklai organizuoti. Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į PLB Seimo paramą prieštaringai vertintai rūmų atkūrimo idėjai.

2000 metų rugpjūtį PLB Seimas pareiškė, jog Valdovų rūmų atstatymas turi neįkainuojamos vertės atkurtai Lietuvos valstybei ir lietuvių tautai ir pripažino šį projektą prioritetiniu PLB rūpesčiu.

PLB valdybos pirmininkas Vytautas Kamantas BNS sakė, jog užsienio lietuviai Valdovų rūmų atkūrimui yra skyrę apie 20 tūkst. JAV dolerių, dar 50 tūkst. JAV dolerių yra sukaupta Amerikoje įsikūrusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės fonde.

V.Kamantas pripažįsta, jog tai nėra didelė suma palyginti su visa rūmų atstatymo kaina, tačiau, jo nuomone, PLB galėtų sukauptas lėšas skirti vienos ar kitos patalpos Valdovų rūmuose įrengimui. "Nežinau, ar tai būtų valdovų miegamasis ar valgomasis, ar kokia nors kita patalpa", - BNS sakė jis.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus Žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno.

Pagrindiniai Valdovų rūmų atstatymo darbai turėtų būti baigti iki 2009 metų - Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio jubiliejaus. Planuojama, jog rūmų atstatymui reikės 101 mln. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.