aA
JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) praėjusių metų rugsėjį nesėkmingai bandė įtikinti Didžiosios Britanijos vyriausybę, kad ji iš oficialių žvalgybos dokumentų pašalintų pastraipą, kurioje teigiama, kad Irakas Afrikoje ketino įsigyti urano, penktadienį rašo dienraštis "The Washington Post".
Irako cheminio ginklo saugyklos
Irako cheminio ginklo saugyklos
© EPA-ELTA
Sausio pabaigoje šiais kaltinimais pasinaudojo JAV prezidentas savo metiniame pranešime.

"Mes konsultavome dokumento rengėjus ir patarėme jiems atsisakyti šios medžiagos", - sakė, pasak dienraščio, aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

"The Washington Post" teigimu, D. Britanijos vyriausybė atmetė šį JAV žvalgybos pasiūlymą koreguoti pranešimą, teigdama, kad ji turi savos žvalgybinės informacijos, nežinomos JAV.

Tuo tarpu JAV prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) teigia, kad CŽV buvo iš anksto patvirtinusi JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) metiniame pranešime išsakytus kaltinimus Irakui dėl ketinimų įsigyti urano iš Afrikos, bet pridūrė, kad korekcijų būta.

Šią savaitę Baltieji rūmai pripažino, kad teiginys apie Irako pastangas įsigyti urano iš Afrikos neturėjo būti įtrauktas į prezidento kalbą ir kad dokumentai, tariamai įrodantys Irako ir Nigerio sandorį, buvo suklastoti.

Pasak nacionalinio saugumo patarėjos, CŽV ypač nuodugniai peržiūrėjo tą metinio pranešimo dalį, kurioje buvo kalbama apie Afrikos uraną. Dėl vieno punkto netgi kilo diskusija, sakė C.Rice ir pridūrė: "Tam tikros detalės apie vietą ir kiekius buvo išbrauktos... Pakeitus tą sakinį, kalba buvo patvirtinta".

G.W.Busho priešininkai tvirtina, kad Baltųjų rūmų administracija, siekdama užsitikrinti paramą karui su Sadamo Huseino režimu, klaidino visuomenę, perdėdama Irako keliamą grėsmę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.