aA
Nugvelbtų daiktų pirkimo vajus skatina vagišius vogti ir vėl. Tokios nuomonės laikosi dauguma iš ilgapirščių pirkusiųjų. Tačiau niekam iš šių žmonių nekyla klausimas dėl savo veiksmų teisėtumo ar sąžiningumo. Atvirkščiai - galimybė pigiai įsigyti prekę aptemdo akis ir didina vogtų daiktų paklausą. Nusikaltėliai tuo ir naudojasi.
Policijos nekviečia

Savivaldybės įmonės „Senasis turgus“ direktorės Ramutės Kubilienės teigimu, turgaus darbuotojai tais atvejais, kai mato pardavinėjantį savo grobį ilgapirštį, policijos nebekviečia.

„Kai kyla rimtesnės bėdos, jų neprisišauksi, o ką jau kalbėti apie tokias smulkmenas. Skambiname kartais, bet tai labai ilgas ritualas: kol prisiskambinsi, kol policijoje išklausys, kol atvažiuos, tie vagišiai jau bus išsilakstę“, - pasakojo R.Kubilienė. Turgaus direktorė apskritai abejoja policijos kompetentingumu tokiais klausimais.

„Susidaro įspūdis, jog policininkai nieko negali padaryti tiems vagišiams“, - dienraščiui sakė R.Kubilienė.

Tokios pat nuomonės laikosi ir Naujosios turgavietės direktorius Liudas Butautas. Anot jo, lengviau patiems išvaikyti įtartinus pardavėjus, nei kviestis policiją. „Nesakau, kad policija mums nepadeda, bet dažniau tvarkomės patys. Kol policija atvažiuos, tas pardavėjas bus už penkių kilometrų. Nejaugi jį vytis?“, - klausė direktorius.

Nubausti neįmanoma

Klaipėdos III policijos komisariato komisaras Piotras Kolyška tvirtino, jog nugvelbtų prekių pardavimas - nekontroliuojamas reiškinys. „Kaip galima tai kontroliuoti? Mes tuo neužsiimame. Policija gali ir turi tik užkardyti tokią veiklą“, - sakė P.Kolyška. Jo manymu, neįmanoma nubausti ir nugvelbtų prekių pirkėjų.

„Patraukti atsakomybėn galima tik žmogų, žinantį, jog jis perka vogtą daiktą. Tada galima skirti tam tikrą baudą. Tačiau realiai tai nevyksta. Juk kas pirkėjui prisipažins, jog parduoda naktinį grobį?“ - klausė komisaras.

Perka iš „bomžų“

Tačiau pirkėjams ir nereikia aiškinti apie daiktų kilmę. Tai tiesiog „parašyta“ pardavėjams ant veidų, juk dažniausiai tai - narkomanai, alkoholikai, „bomžai“, po amnestijos paleisti kaliniai, degradavę asmenys. Bet tai neatbaido pirkėjų. Jie noriai perka jiems siūlomus mobiliuosius telefonus, automagnetolas, palapines, laikrodžius, ratlankius, elektrinius grąžtus, pjūklus, kirvius, videotechniką ir audiotechniką, daugybę kitų daiktų. Viską nulemia maža kaina.

„Kur dar aš galiu nusipirkti absoliučiai naujus lietus ratlankius už 80 litų? Tik iš ilgapirščių. Mane jau pažįsta, jei turi kokį geresnį daiktą, man neša“, - pareiškė vienos uostamiesčio statybos firmos darbuotojas. Kitas pašnekovas stebėjosi, kodėl jis negali pirkti daiktą dešimt kartų pigiau, nei jis iš tikrųjų kainuoja.

Galima užsisakyti

Taksi vairuotojas Rimas prisipažino, jog kartais ne tik perka vogtus daiktus, bet ir užsisako tokių. „Jeigu man reikia tam tikro „mobiliuko“ ar magnetofono, tai aš tiesiog skambinu pažįstamiems ir prašau, kad jie man gautų tuos daiktus. Per kelias dienas man viską pristato“, - atviravo taksistas. Pasak jo, šitaip elgdamasis jis nejaučia jokio sąžinės graužimo dėl jo prašymu nuskriaustų žmonių.