aA
Buvusi Bosnijos serbų prezidentė Biliana Plavšič, nuteista už karo papročių pažeidimus, ketvirtadienį iš Stokholmo centre esančio kardomojo kalėjimo perkelta į didžiausią Švedijos moterų kalėjimą.
Biljana Plavšič
Biljana Plavšič
© EPA-ELTA
Čia B.Plavšič atliks Hagos tribunolo jai skirtą 11-os metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaip sakė kalėjimo, kuriame yra sauna, masažo kambarys, jojimo maniežas ir vyksta salsos šokių bei fotografijos pamokos, vadovybė, atsižvelgiant į kalinės amžių, 73-ejų metų B.Plavšič dirbti nereikės. Tačiau kad nenuobodžiautų, ji galės pinti batraiščius, prisiuvinėti puspadžius, spausti piešinius ant sportinių marškinėlių arba prižiūrėti sodą.

1992-1995 metų Bosnijos karo aukų artimieji buvusioje Jugoslavijoje yra pasipiktinę, kad bausmę B.Plavšič galės atlikti "švelniomis" sąlygomis garsėjančiame Hinsebergo moterų kalėjime, esančiame už 180 km į vakarus nuo Stokholmo.

Per pirmas šešias savaites Hinsebergo kalėjime Balkanų "geležine ledi" pramintai buvusiai prezidentei teks atlikti specialius testus, kuriais bus mėginama nustatyti tikimybės, kad ji galėtų vėl nusikalti, laipsnį.

"Nežinau, kokiai kategorijai reikėtų priskirti nusikaltimus žmoniškumui, tačiau manau, kad galima drąsiai sakyti, jog tikimybės jai juos pakartoti nėra", - sakė Švedijos Kalėjimų ir lygtinių bausmių priežiūros tarnybos pareigūnas Karl-Andersas Lonnbergas (Karlas Andersas Lonbergas).

Griežtai antimusulmoniškų pažiūrų buvusi biologijos mokytoja B.Plavšič vieną kartą pareiškė, kad ne serbų tautybės žmonių "valymas" buvo "natūralus reiškinys", o ne karo nusikaltimas.

Jungtinių Tautų tarptautiniame tribunole B.Plavšič pripažino savo atsakomybę dėl tūkstančių ne serbų tautybės žmonių nužudymo per plačią ir sistemingą taip vadinamo etninio valymo kampaniją, kuri buvo vykdoma per kruviną 1992-1995 metų karą, per kurį žuvo arba dingo be žinios maždaug 200 tūkstančių žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.