aA
Rusija norėtų išsinuomoti Ignalinos atominę elektrinę (IAE), kartu prisiimdama visas ekonomines ir socialines pasekmes.
Apie tai, kalbėdamas tarptautinėje donorų konferencijoje Vilniuje, pareiškė Rusijos branduolinės energetikos viceministras Bulatas Nigmatulinas.

"Nėra jokio techninio pagrindo uždaryti IAE, dabar tokie reaktoriai yra saugūs", teigė Rusijos atstovas. Jo nuomone, tai daugiau politinis, o galbūt ir ekonominis Lietuvos sprendimas.

Rusijos pareigūnas pažymėjo, kad augant ekonomikai Rusija pajuto elektros energetikos trūkumą ir todėl norėtų ją pirkti iš Lietuvos.

B. Nigmatulinas sakė, kad Rusija norėtų išsinuomoti IAE, tiekti jai kurą, paslaugas, modernizuoti jėgainės veiklą. Rusija jėgainę eksploatuotų iki projekte numatytos datos, o vėliau prisiimtų jos uždarymo kaštus.

Šį Rusijos norą B. Nigmatulinas aiškino tuo, kad šalyje sumažėjo dujų tiekimas energetikai. Jis paneigė galimybę, kad tai galėtų būti politinis spaudimas. "Spaudimas yra tuomet, kai jus verčia uždaryti elektrinę", pažymėjo B. Nigmatulinas.

Jis pripažino, kad šis siūlymas neturi precedento, tačiau, pasak Rusijos viceministro, "precedento nebuvo ir Sovietų sąjungos sukūrimui ir jos iširimui".

Perduoti jėgainę Rusijai prieš kurį laiką siūlė IAE vadovas Viktoras Ševaldinas.

Komentuodamas Rusijos pareigūno kalbą, premjeras Andrius Kubilius spaudos konferencijoje sakė, kad jei Lietuva nebūtų nusprendusi uždaryti IAE, ji nebūtų sulaukusi tokio siūlymo.

Ministras pirmininkas pridūrė, kad Lietuva yra pasirengusi parduoti elektros energijos perteklių, o siūlymas išnuomoti yra daugiau politinis.

"Tikimės, kad Rusija paseks Lietuvos pavyzdžiu ir uždarys savo nesaugias elektrines, kurių kelios yra netoli Lietuvos", kalbėjo A. Kubilius. Jis pridūrė, kad "Lietuva priėmė sprendimą uždaryti IAE ir jį įvykdys".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.