aA
Vakar Klaipėdos ekonominės policijos pareigūnai apsilankė Melnragėje ir paėjėjo pėsčiųjų taku iki moterų pliažo. Pakelėje, kaip ir tikėtasi, pamatė moterį, prekiaujančią rusiškais vaistais.
Prisistatę policijos darbuotojai pareikalavo parodyti leidimą prekybai ir licenciją pardavinėti vaistus. Aišku, 62-ejų metų Anelė Perminienė-Petrauskienė tokių popierių neturėjo. Ji tikino, kad šie vaistai „nerimti“, pagaminti iš žolelių, homeopatiniai.

Tačiau pareigūnai aptiko ne tik kremų nuo kapiliarų išsiplėtimo, anglies tablečių, maisto papildų ir vitaminų. Ten pat buvo platinami: citramonas, nitroglicerinas, baralginas, aspirinas. Ant paklotėlio gulėjo pas mus nematyti preparatai: „Milona“, „Tigro akis“, „Kapilar“, „Pastorapši“, „Viardo“, „Selen-aktiv“. Šaltalankių aliejus kainavo 5 litus, „Dolgolet“ – 15 litų. Šie preparatai Kaliningrado srityje kainuoja dvigubai pigiau, Klaipėdos vaistinėse – dvigubai brangiau.

Moteris dievagojosi, kad išėjo prekiauti pirmą kartą gyvenime, o 2-ojo policijos komisariato pareigūnai prisiminė, kad A.Perminienę jau buvo sutikę ir įspėję. Šįkart jai skyrė tik 20 litų baudą už prekybą neleistinoje vietoje be leidimo.

Kalbantis su pareigūnais į pokalbį įsikišusi moteris ėmė gėdinti policininkus, esą jie be reikalo kabinėjasi prie pensininkės, nes ši tokiu būdu prisiduria prie kuklios pensijos. Keisčiausia, kad moteris prisistatė esanti gydytoja. Ji tikino, kad jokios žalos nuo tokių vaistų negali būti, tai esą niekam nekenkia. Jei ji iš tikrųjų yra gydytoja, tai, saugok likime, pas tokią patekti gydytis. Ši medikė įsitikinusi, kad svarbiausia yra pinigai, nesvarbu, kokiais būdais jie gaunami.

Visiškai kitaip mano Naujakiemio vaistinės direktorius Šarūnas Bulauka. Anot farmacininko, karštame ore vaistų komponentai suyra ir geriausiu atveju neduoda jokios naudos. Vaistai turi būti laikomi žemoje temperatūroje, ne daugiau kaip 4-8 laipsnių. Ypač pavojinga laikyti karštyje kremus, nes jie pagaminti riebalų pagrindu, jautriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamas odos reakcijas.

Lietuvoje pardavinėjamiems vaistams privalu turėti vaistinių preparatų registravimo liudijimą, jie turi būti įtraukti į vaistų registrą. Liudijimus išduoda vaistų kontrolės tarnyba. Yra priimti geros vaistų gamybos praktikos reikalavimai, tiekėjai turi geros vaistų platinimo praktikos sertifikatus. Paprastai vaistus vaistinių savininkai gauna iš patikimų platintojų, o šie juos perka iš patikimų gamintojų.

Sąžiningi pardavėjai vengia pirkti kontrabandinių vaistų, nes už tai gali netekti licencijos, vaistinė gali būti uždaryta. Tačiau ne visi bijo. Praėjusią savaitę ekonominės policijos operatyvininkai patikrino Paryžiaus Komunos gatvėje esančią „Arūno“ vaistinę ir „po prekystaliu“ rado daug rusiškų vaistų (sedalgino, pentalgino ir t.t.) be jokių dokumentų. Pareigūnai sakė žiną, kad vaistų farmacininkai bet kam nepardavinėjo, buvo nuolatiniai klientai, kurie nereikalavo kasos čekių.

Kaip dirba vaistininkai, kaip jie skaičiuoja mokesčius ir kaip bendrauja su kontrabandinių vaistų tiekėjais, norėjome pasikalbėti su legaliais vaistininkais. Tačiau prie Senojo turgaus esančios „Pasažo“ vaistinės darbuotojos kategoriškai atsisakė bendrauti su žurnalistais, siūlė kreiptis į Šiauliuose gyvenantį šeimininką. Daug pasakanti gynybos forma... O vaistinėje „Juodasis erelis“ farmacininkės neturėjo ko slėpti.