aA
Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos (RVPS) prezidentas Arkadijus Volskis mano, kad tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" direktorių tarybos pirmininkas Platonas Lebedevas artimiausiomis dienomis bus paleistas į laisvę.
"Aš ne aiškiaregis, bet manau, kad po kelių dienų jis išeis", - pareiškė A.Volskis trečiadienį, kalbėdamas per radijo stotį "Echo Moskvy". RVPS prezidento nuomone, susidariusios situacijos nereikia apibendrinti ir kalbėti, kad tai nukreipta prieš verslą.

Kalbėdamas apie RPVS valdybos biuro trečiadienio posėdį A.Volskis pranešė, kad jis buvo uždaras, "mes norėjome nuoširdžiai ir atvirai pasikalbėti ir išsiaiškinti padėtį bei žingsnius, kuriuos reikia žengti".

RPVS prezidentas pabrėžė, kad trečiadienį per RPVS valdybos biuro posėdį visi buvo vienos nuomonės dėl bendrovei "Jukos" iškilusios problemos. Pasak jo, Michailas Chodorkovskis, naftos kompanijos "Jukos" valdybos pirmininkas, padarė sąžiningą pranešimą apie susidariusią situaciją.

A.Volskis pranešė, kad nuspręsta parašyti RPVS laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kurį prezidentui perduos pats A.Volskis.

RPVS prezidentas pažymėjo, jog "negalima aštrinti padėties ir griauti politinio stabilumo artėjant parlamento ir prezidento rinkimams, negalima leisti tokių masinių reiškinių verslo srityje, kaip, tarkime, privatizacijos rezultatų pakeitimas ar nacionalizavimas".

Tuo tarpu Rusijos Generalinė prokuratūra pradėjo priežiūros tvarka pagal deputato paklausimą tikrinti, ar nevengė mokėti mokesčius kai kurios naftos kompanijos, konkrečiai - "Jukos", kurios atstovas pavadino paklausime išdėstytas žinias neatitinkančiomis tikrovės.

Kaip pranešė prokuratūra, Valstybės Dūmos deputatas Michailas Bugera nusiuntė generaliniam prokurorui paklausimą, kuriame paprašė išsiaiškinti, kaip mokėjo mokesčius kai kurios naftos kompanijos.

Ketvirtadienį Rusijos ekonominės plėtros ir prekybos ministras Germanas Grefas užtikrino, kad prezidentu esant V.Putinui privatizacijos rezultatai nebus pakeisti, nors tokie būgštavimai kilo verslo sluoksnių ir žiniasklaidos atstovams, areštavus P.Lebedevą.

Remiantis kompanijos finansine ataskaita, sudaryta pagal tarptautines normas US GAAP, "Jukos" 2002 metais sumokėti pelno mokesčiai išaugo iki 746 mln. dolerių, palyginti su 702 mln. dolerių 2001 metais.

Pranešimas apie Generalinės prokuratūros ketinimus trečiadienį atsiliepė naftos kompanijų akcijoms, pranešė makleriai. "Jukos" vertybiniai popieriai atpigo 4,64 proc. iki 13,35 dolerio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.