aA
Ketvirtadienio naktį restorane Maskvos centre teisėsaugininkai sutrukdė sprogdinimą, kurį mėgino surengti moteris mirtininkė Zarima Mužichojeva - iš Čečėnijos kilusi ingušė, pranešė miesto Vyriausioji vidaus reikalų valdyba (VVRV). Išmontuodamas sprogdinimo įtaisą, paimtą iš jaunos moters, žuvo Federalinės saugumo tarnybos išminuotojas.
Po išpuolio Maskvoje
Po išpuolio Maskvoje
© EPA-ELTA
Kaip sakė šaltinis teisėsaugos institucijose, Z.Mužichojevai yra 22-eji metai, jos vyras žuvo per Čečėnijos kampaniją. Pareigūno žiniomis, moteris gyvena Čečėnijos Ačchoi Martano rajono Asinovskajos miestelyje.

Kaip pranešė VVRV atstovė, incidentas įvyko 22 val. 40 min. Maskvos laiku, kai jauna moteris mėgino įeiti į restoraną "Imbir", esantį Tverskaja-Jamskaja gatvės 14-ajame name.

Nepatekusi į restoraną mergina pasakė, kad pasirengusi susprogdinti rankinėje turimą sprogmenį. Įtartina lankytoja buvo sulaikyta, jos rankinė paimta ir išnešta į atokesnę nuo žmonių vietą netoli gretimo namo.

Sprogimas nugriaudėjo 2 val. 15 min. Maskvos laiku po kelių nesėkmingų mėginimų sunaikinti sprogdinimo įtaisą robotu ir vandens patranka. Bomba sprogo FST karininko, kuris mėgino ją išmontuoti, rankose.

Apsaugos darbuotojams, saugojusiems restoraną, pasirodė įtartinas merginos elgesys, ir jie jos neįleido į vidų. Pasak šaltinio, liudininkai kiek ankčiau šią moterį matė sėdinčią Tverskaja gatvėje esančio restorano "Mon-kafe" gatvės kavinėje: ji elgėsi labai įtartina, smarkiai nervinosi. Jis pažymėjo, kad ant įtariamosios dilbio buvo užrašytas būtent šios kavinės adresas. Pareigūnas mano, kad tada ji nesusprogdino bombos todėl, kad ten buvo mažai lankytojų.

VVRV atstovė nekomentavo spėliojimų, kad bomba galėjo būti susprogdinta per nuotolį. "Šiuo metu tyrimo grupė mano, kad sprogmens galingumas prilygo 400 gramams trotilo", - sakė pareigūnė. Iš pradžių bombos galingumas buvo vertinamas kaip prilygstantis dviem kilogramams trotilo.

Šiuo metu įvykį tiria Federalinės saugumo tarnyba.

Dėl sprogimo beveik 10 valandų buvo uždaryta viena judriausių Maskvos magistralių - Tverskaja gatvė. Eismas gatve vėl atidarytas tik maždaug 10 valandą.

Prieš kelias dienas, liepos 5 dieną, dvi mirtininkės susisprogdino Maskvos Tušino aerodrome, kur vyko didelis rodo festivalis. Tada 16 žmonių žuvo, apie 60 buvo sužeisti. Rusijos valdžia sieja šiuos išpuolius su įvykiais Čečėnijoje. Esama duomenų, kad iš išvaizdos Z.Mužichojeva panaši į anksčiau išplatintą numanomos trečiosios teroro akto Tušine dalyvės fotorobotą.

Po savižudžių susisprogdinimo Tušine Valstybės Dūmos daugumą sudarantys centristai pasiūlė sugriežtinti kovos su terorizmu įstatymus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.