aA
Šią savaitę Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje apsilankęs Rusijos žmogaus teisių įgaliotinis Olegas Mironovas teigia įsitikinęs, jog tranzitu per Lietuvą vykstančių Rusijos piliečių teisės nėra pažeidžiamos.
Miega traukinyje keleivis
Miega traukinyje keleivis
"Pirmomis dienomis buvo problemų, kurias lėmė gal būt tai, jog Rusijos piliečiai buvo blogai informuoti apie naują tranzito tvarką. Dabar padėtis kertant sieną pagerėjo. Mes patys tuo įsitikinome, nes atvykome traukiniu. Jokių pažeidimų nebuvo, niekas nebuvo išsodintas iš traukinio", - trečiadienį sakė Seime apsilankęs O.Mironovas.

Nuo liepos 1 dienos įsigaliojusi nauja tranzito į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvos teritoriją tvarka numato, kad tranzitiniais traukiniais per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir iš jos Rusijos piliečiai turi vykti su supaprastintais tranzito geležinkeliu dokumentais. Kitų NVS valstybių piliečiai tranzitui per Lietuvą privalo turėti vizas.

Įsigaliojus naujai tranzito tvarkai, iš traukinių per pirmąsias dvi dienas buvo išlaipinti daugiau kaip 100 Rusijos piliečių, neturėjusių tinkamų kelionei dokumentų, tačiau nuo praėjusio ketvirtadienio tokių atvejų buvo tik keletas.

Tiesa, O.Mironovas pareiškė apgailestavimą, jog politikai naujos tranzito tvarkos įvedimui pasirinko "netinkamą laiką", nes liepą keliauja daugiausia žmonių.

Rusijos žmogaus teisių įgaliotinis taip pat kritikavo Rusijos vežėjus, nepasirūpinusius laiku gauti vizų krovininių automobilių vairuotojams, bei gyrė Lietuvos verslininkus.

Dėl nesutvarkytų dokumentų praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo užstrigę apie 60 į Kaliningrado sritį grįžtančių krovininių automobilių.

"Lietuva, pavyzdžiui, tuo pasirūpino iš anksto ir 7 tūkst. vairuotojų gavo vizas. Iš Rusijos pusės toks operatyvumas nebuvo pademonstruotas", - sakė O.Mironovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.