aA
Prezidentas Rolandas Paksas dėkoja UNESCO vadovui už šios organizacijos sprendimą į Kuršių neriją nusiųsti oficialią gamtininkų misiją, kuri įvertins Rusijos bendrovės planuojamos naftos gavybos galimą grėsmę šiam unikaliam pasaulio gamtos paveldo objektui.
Beata. Jūra
Beata. Jūra
Padėkos laišką R.Paksas nusiuntė UNESCO generaliniam direktoriui Koichiro Matsuurai (Koičiro Matsurai), kuriam dar gegužę prezidentas išsakė Lietuvos visuomenės susirūpinimas dėl Rusijos naftos kompanijos "Lukoil" ketinimų be bendros Lietuvos ir Rusijos poveikio aplinkai analizės eksploatuoti naftos telkinį "D-6".

Telkinys "D-6" ("Kravcovskojė") yra Baltijos jūros šelfe už 22 kilometrų nuo Kuršių nerijos pakrantės ir tik už 7 kilometrų nuo Lietuvos ir Rusijos jūros sienos.

Laiške prezidentas tikisi, kad bendrų Lietuvos, Rusijos ir UNESCO pastangų dėka pavyks užtikrinti Kuršių nerijos aplinkos apsaugą ir šio unikalaus pasaulio gamtos kampelio išlikimą ateinančioms kartoms.

Nusiųsti oficialią gamtininkų misiją į Kuršių neriją UNESCO Pasaulio paveldo komitetas nusprendė praėjusią savaitę vykusiame posėdyje.

Komitetas įpareigojo Rusiją ir Lietuvą glaudžiai bendradarbiauti rengiant bendrą poveikio aplinkai įvertinimą ir primygtinai rekomenduoja nepradėti naftos gavybos Baltijos jūros šelfe esančioje platformoje, kol nebaigtas tyrimas. Komiteto sprendimu, į Kuršių neriją siunčiama su UNESCO bendradarbiaujančių tarptautinių ekspertų misija, kuri kartu su Rusijos ir Lietuvos atstovais parengs ataskaitą apie naftos gavybos ekologinius aspektus.

UNESCO Pasaulio paveldo komitetui Lietuvos pateiktoje ataskaitoje buvo pažymėta, kad, nepaisant visų pastangų, Rusija neįteikia informacijos apie projektą ir ekologinių išvadų.

Lietuvos ambasadorė UNESCO Ina Marčiulionytė yra sakiusi, kad Lietuvą šiuo klausimu palaikė Suomija, Didžioji Britanija ir Libanas.

Praėjusią savaitę Rusijos Gamtos išteklių ministerijos pareigūnai teigė, kad nėra jokių kliūčių pradėti naftos gavybą "D-6" telkinyje Baltijos jūros šelfe Kuršių nerijos pašonėje, kadangi atliktos ekologinės ekspertizės rezultatai esą buvo teigiami.

Seimo praėjusį ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Vyriausybė raginama imtis visų galimų priemonių, jog būtų sustabdyti parengiamieji naftos telkinio "D-6" eksploatavimo darbai, kol Vyriausybei bus oficialiai pateikta projekto aplinkosauginės dalies techninė dokumentacija, leidžianti įvertinti saugos priemonių patikimumą.

Iki šiol visos Lietuvos aplinkosaugininkų pastangos gauti išsamesnės informacijos apie "D-6" projekto ekologinį saugumą buvo bergždžios.

Kuršių nerija 2001 metais bendru Lietuvos ir Rusijos teikimu buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

"LUKoil" kompanija planuoja šį 1983 m. atrastą telkinį eksploatuoti 25-30 metų. Kasmet išgaunamos naftos kiekis sudarytų apie 600-700 tūkst. tonų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.