aA
Pasaulyje yra apie 639 mln. šaunamųjų ginklų, ir jų vis daugėja, rodo apžvalga, kurią parengė Ženevoje įsikūręs Tarptautinių tyrimų institutas (Graduate Institute of International Studies).
Šautuvas
Šautuvas
Su neteisėta ginklų apyvarta kovoja Jungtinės Tautos (JT) ir kitos tarptautinės organizacijos, raginančios naikinti ginklus buvusiose karinių veiksmų zonose, tačiau šios pastangos anaiptol ne visada duoda apčiuopiamų rezultatų.

Tarptautinių tyrimų instituto ekspertai išsiaiškino, kad iš visų dabar esamų šaulių ginklų gyventojai civiliai teisėtai turi apie 59 procentus.

Likusieji ginklai - policijos, kariškių ir nusikalstamų grupuočių rankose.

Be to, šaulių ginklų nuolat daugėja - kasmet pasaulyje pagaminama apie 7 mln. vienetų naujų ginklų, o tai daugiau nei pavyksta jų surinkti ir sunaikinti.

Apžvalgos duomenimis, šaulių ginklus gamina bent 1 134 kompanijos 98 šalyse, nors didelės šių ginklų gamyklos yra tik 30-yje valstybių.

Apžvalgos sudarytojai pažymi, jog šių ginklų gamybos lyderės yra Rusija ir JAV - joms tenka 70 proc. visų naujų ginklų, pagaminamų kasmet vartojimo rinkai.

Tačiau daugiausia pasaulyje ginklų eksportuoja Europos Sąjunga (ES). Be to, Sąjungos gyventojai turi labai daug šaunamųjų ginklų - 84 mln. vienetų, iš kurių 67 mln. - yra įsigiję civiliai.

Kitaip tariant, kiekvienam šimtui ES gyventojų tenka po 17 šautuvų ar pistoletų.

Tačiau duomenys apie ES "nublanksta" juos palyginus su JAV - šioje šalyje yra 238-276 mln. šaunamųjų ginklų, arba beveik po vieną kiekvienam amerikiečiui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.