aA
Palestiniečių premjeras Mahmoudas Abbasas (Mahmudas Abasas) dėl vidaus krizės atšaukė trečiadieniui numatytą susitikimą su Izraelio vadovu Arieliu Sharonu (Arieliu Šaronu), kurio metu abu lyderiai turėjo aptarti žingsnius taikai įgyvendinti, antradienį pranešė palestiniečių pareigūnai.
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
© EPA-ELTA
Pasak jų, krizė yra susijusi su nepritarimu M.Abbaso derybų strategijai, kuris reiškiamas palestiniečių prezidento Yassero Arafato (Jasiro Arafato) politiniame judėjime "Fatah". M.Abbasas, kuris šiame judėjime užima aukštą postą, dalyvauja JAV remiamame taikos su izraeliečiais procese.

"Abu Mazenas (M.Abbasas) dėl vidaus krizės, kuri kilo vakar vakare per "Fatah" Centro komiteto posėdį, atšaukė trečiadieniui planuotą susitikimą su Sharonu", - žurnalistams sakė aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

Griežtosios linijos šalininkai "Fatah" Centro komitete, kuris yra pagrindinė Palestinos savivaldos atrama, griežtai kritikavo ligšiolinius M.Abbaso veiksmus bendraujant su A.Sharonu ir paprašė jo atsistatydinti iš Komiteto.

Pasak pareigūnų, po audringų M.Abbaso ir jo oponentų Centro komitete ginčų premjeras nusiuntė Y.Arafatui du laiškus, kurių viename išdėstytas jo pasiūlymas atsistatydinti iš Centro komitete užimamo posto.

"Kitame laiške jis paprašė Arafato ir ..."Fatah" atsiųsti jam savo instrukcijas dėl vadovavimo jo vyriausybei ir derybų su Izraeliu. Jei jis atmes jų idėjas, atsistatydins iš premjero posto", - sakė minėtas aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

Tuo tarpu kitas šaltinis M.Abbaso kanceliarijoje sakė, kad premjeras atšaukė susitikimą su A.Sharonu protestuodamas dėl mažo Izraelio paleidžiamų palestiniečių kalinių skaičius.

Izraelio vyriausybės atstovas spaudai Avi Pazneras (Avis Pazneras) patvirtino, kad palestiniečiai atšaukė susitikimą. "Nežinome šio sprendimo priežasčių, - sakė jis. - Neaišku, ar tai susiję su palestiniečių kalinių paleidimo klausimu. Galbūt tai padaryta dėl vidinių nesutarimų".

Palestinos savivaldos vadovybę supykdė Izraelio vyriausybės sprendimas paleisti į laisvę tik 350 palestiniečių, kurie sudaro vos 5 proc. visų šiuo metu kalinamų palestiniečių.

Trečiadienį numatytas M.Abbaso ir A.Sharono susitikimas būtų buvęs antrasis per aštuonias dienas. Pirmosios jų derybos sustiprino viltis, kad bus padaryta pažanga siekiant įgyvendinti JAV remiamą taikos "kelio gairių planą".

Šiuo tarptautinių taikos tarpininku parengtu planu siekiama nutraukti daugiau kaip pustrečių metų nesiliaujantį kraujo praliejimą tarp Izraelio ir palestiniečių bei iki 2005 metų įkurti Palestinos valstybę.

Tačiau antradienį šioms viltims buvo suduotas skaudus smūgis, kai radikalios palestiniečių grupuotės "Islamo džihadas" vietos padalinys prisiėmė atsakomybę už savižudžio sprogdintojo išpuolį netoli Tel Avivo. Šis sprogimas buvo pirmoji tokio pobūdžio ataka nuo paliaubų, kurios buvo paskelbtos prieš dešimt dienų, pradžios.

Kiek vėliau "Islamo džihado" vadovybė patikino besilaikanti paliaubų, kurias paskelbė drauge su dar trimis palestiniečių karinėmis grupuotėmis. Tačiau viena iš šių paliaubų sąlygų buvo reikalavimas paleisti visus palestiniečių kalinius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.