aA
Daugeliui Lietuvos šeimų atžalų gimimas asocijuojasi toli gražu ne vien su laimingiausiomis gyvenimo akimirkomis. Kad šis įvykis nebūtų toks džiaugsmingas, pasistengia medikai.
Money
Jei jūs nesate kokio nors kilmingo ar įtakingo vyro žmona ar meilužė ir jei jums negresia kūdikių ketvertuko pagimdymas, tai medikų dėmesį ir malonę užsitarnauti galėsite tik pinigų pagalba. Tradicijos ir įkainiai nesikeičia jau keletą dešimtmečių – už malonų medikų aptarnavimą per gimdymą rekomenduotina susimoketi 100-200 JAV dolerių. Priešingu atveju, su savo skausmu ir būsimu džiaugsmu liksite viena.

Visi apklausti gydytojai akušeriai - ginekologai teigia niekada neėmę kyšių ir gyveną iš 600-700 Lt algų. Tuo tarpu 85 proc. apklaustų moterų tikina davusios medikams įvairių dovanų arba pinigų.

Kiekvieną naują būsimą gimdyvę medikai paprastai pasitinka su šypsena. Toji šypsena išlieka iki vizito galo, jei sumokate 100 dolerių medikui ir seseles apdalinate dovanėlėmis. Jei to nepadarote, šypsena išnyksta jau antrą dieną.

Kyšio nedavosios Kristinos vyras Gediminas M. pats dalyvavo gimdyme ir pasakoja tokius prisiminimus: “Per tas keletą valandų išėjau gyvenimo universitetus. Jeigu žmona gimdytų antrą kartą, žinočiau, kaip elgtis: ant daktarų reikia šaukti, auklėti juos, gąsdinti dėde iš Seimo arba tiesiog pačiam vadovauti gimdymui. Kai pralaukiau 8 valandas, kilo mintis važiuoti į kitą gimdyklą, bet išsigandau, kad žmonai netektų gimdyti automobilyje. Gydytoja ateidavo kas kelias valandas, ir pareikšdavo: "Teks ilgai kentėti ". Tuo tarpu, prie moters, gulinčios už širmos, ir gydytoja, ir akušerė lakstė kas 20 minučių. Gimdyvės vyras prisipažino, kad tokios pslaugos ne už ačiū”.

Po tokių įspūdžių ir nuotykių dažnai šeimai praeina noras naudotis valstybinių gydymo įstaigų paslaugomis. Kitos atžalos pasaulį paprastai išvysta privačiose klinikose.

Šiaip jau pagal Lietuvoje galiojančias taisykles, prieš gimdymą medikų pareiga stebėti, o moteriai gimdant - gražiai įsikišti ir gimdymą pakreipti taip, jog viskas baigtųsi laimingai. Tačiau “nepatepus”, šių taisyklių retai laikomasi. Juolab, kad ir Hipokrato priesaikoje nėra teiginio, kad gydytojas negali imti kyšio.

Be to, medikai atkreipia dėmesį, kad jie, kaip ir kelių policininkai, kyšių retai reikalauja, juos paprastai siūlo patys žmonės.

Gimstamumas mažėja

Metai              1990   1995   1999   2000
Gimusiųjų skaičius 56868  41195	 36415  34238