aA
Jungtinių Tautų organizacija UNICEF ir Tarptautinis Bonos ginklų konversijos centras ragina vokiečius aktyviau kovoti su mažų ginklų gamyba ir platinimu. Ataskaitoje, kuri bus paskelbta liepos 7-11 dienomis vyksiančioje konferencijoje Niujorke, abi pusės pažymėjo, kad kovose mažais ginklais nužudoma apie 90 procentų visų žmonių.
Pistoletas
Pistoletas
Vokietijos vyriausybė buvo raginama sustabdyti vokiškų ginklų platinimą, įskaitant ir tuos, kurie buvo pagaminti užsienyje pagal išduotą licenciją, jei šios ginklų siuntos neatitinka Vokietijoje priimtų ginklų eksporto įstatymų.

Abi grupės pabrėžė, kad kasmetinė Vokietijos ginklų eksporto ataskaita turėtų įtraukti duomenis ir apie visų Vokietijoje pagamintų mažų ginklų eksportą.

Ataskaita taip pat giria Vokietijos vyriausybę už griežtesnius ginklų kontrolės įstatymus, apribojančius asmeninių ginklų laikymą.

UNICEF direktorius Vokietijoje Dietrichas Garlichas teigė, kad maži ginklai, kaip vokiškas "G3" ar rusiškas Kalašnikovo automatas, ir yra masinio naikinimo ginklai šiandieniuose karuose.

"Jie nužudo daugiau žmonių nei sunkiosios ginklų sistemos. Jie taip pat sudaro sąlygas pasinaudoti vaikais smurto aktuose", teigė D.Garlichas.

BICC, tarptautinė grupė, raginanti šalis panaudoti karinius išteklius civiliniams tikslams, paskaičiavo, kad per metus pusė milijono žmonių žūva nuo mažų ginklų, o keli milijonai yra sužeidžiami. Ekspertai taip pat nustatė, kad pasaulyje cirkuliuoja 639 milijonai mažų ginklų.

Pasak BICC direktoriaus Peterio Crollo (Piterio Krolo), kovoje su nelegalia mažų ginklų prekyba rezultatų pasiekta Europos Sąjungos šalyse, tačiau jis taip pat pridūrė, kad "Kinijoje, Indijoje ir kai kuriose arabų valstybėse yra per mažai politinės valios", o besivystančiose šalyse nėra praktinių sąlygų kovoti su mažų ginklų plitimu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.