aA
Vilniuje pirmadienį susitikę Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas ir Liuksemburgo didysis hercogas Henris vieningai sutarė, kad Europos Sąjungoje (ES) mažosios valstybės gali sėkmingai atstovauti savo interesams.
R. Paksas
R. Paksas
© ELTA
Kaip BNS sakė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas, aptardami Lietuvos ateitį ES, R.Paksas ir didysis hercogas Henris sutarė, jog Europos Sąjungoje mažosios valstybės turi pakankamai galimybių sėkmingai išreikšti save, o jų politikai gali užimti aukštus Bendrijos postus.

Europos Komisijos pirmininku yra buvęs Liuksemburgo politikas Jacques’as (Žakas) Santeras, ėjęs ir šalies premjero pareigas. Beje, 1999-aisiais J.Santerui teko atsistatydinti po kilusio skandalo, kai Komisijoje buvo nustatyti sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir prasto administravimo faktai.

Pokalbyje R.Paksas sakė, kad Lietuva galėtų pasinaudoti Liuksemburgo sukaupta patirtimi finansų sektoriuje. Šioje nykštukinėje ES valstybėje yra įsikūrę daugybė bankų.

Kaip teigiama Europos Komiteto interneto tinklapyje, nykštukinė valstybė Liuksemburgas pasaulyje pirmauja pagal bendrą vidaus produktą vienam gyventojui - vienam liuksemburgiečiui tenka beveik 40 tūkst. eurų (140 tūkst. litų) per metus.

Liuksemburge, turinčiame vos pustrečio tūkstančio kvadratinių kilometrų ploto, gyvena 400 tūkstančių gyventojų.

Lietuva ES nare tikisi tapti kitų metų gegužę.

Susitikimo metu Liuksemburgo didysis hercogas neslėpė susižavėjimo savo dvi dienas trukusia viešnage Vilniuje, ypač jam patiko Pasaulio lietuvių dainų šventės renginiai - dalyvių eitynės iš miesto centro į Vingio parką ir baigiamasis koncertas.

R.Paksas ir didysis hercogas Henri taip pat kalbėjosi apie lauko tenisą, kurį abu labai mėgsta žaisti.

Pirmą kartą Vilniuje apsilankęs Liuksemburgo monarchas R.Paksui sakė, kad norėtų čia sugrįžti.

Didysis hercogas Henris ir jo žmona didžioji hercogienė Maria Teresa į Vilnių atvyko dalyvauti karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių renginiuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.