aA
Vilniuje viešintys Europos šalių prezidentai ir monarchai susižavėjo Lietuvos sakralinio meno vertybėmis, o vienintelio Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo 750-ųjų metinių proga surengtas koncertas "Karūnavimo mišios" vilniečių ir sostinės svečių dėmesio nesulaukė.
Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas Gustavas) su žmona Silvija, Liuksemburgo didysis hercogas Henris ir didžioji hercogienė Maria Teresa, Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis (Riūtelis), Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis (Kvasnevskis), Kaliningrado srities gubernatorius Vladimiras Jegorovas, Maskvos meras Jurijus Lužkovas sekmadienį dalyvavo įvairiuose Mindaugo karūnavimui paminėti skirtuose renginiuose.

Svečiai prieš pietus apžiūrėjo Taikomosios dailės muziejuje veikiančios Lietuvos tūkstantmečio programos parodos "Krikščionybė Lietuvos mene" pirmojo aukšto ekspoziciją ir jos pagrindinį akcentą - legendinio Vilniaus katedros lobyno vertybes.

Pasak Lietuvos dailės muziejaus pranešimo spaudai, svečiai itin dėmesingai apžiūrėjo svarbiausią Mindaugo karalystės relikviją - iš Slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo Berlyne dviem savaitėms į Vilnių atvežtą vienintelį išlikusį Lietuvos karaliaus Mindaugo raštą su autentišku valdovo antspaudu.

Pasak pranešimo, A.Kwasniewskis, kurį lydėjo parodą "Krikščionybė Lietuvos mene" globojantis kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, ypatingai ilgai užtruko įvadinėje salėje, detaliai susipažindamas su Lietuvos krikščionėjimo istorija atspindinčia dokumentų ekspozicija.

Švedijos karališkoji šeima, kuri stabtelėdavo prie kiekvienos ekspozicijos vitrinos ir itin stebėjosi puošniais barokiniais liturginiais rūbais iš Vilniaus katedros rinkinių, labiausiai domėjosi Lobyno salėje eksponuojamomis vertybėmis ir ypatingą dėmesį atkreipė į nedidelę sidabrinę 18 amžiaus karūną, papuoštą brangakmeniais, kuri priklausė Vilniaus Šv. Kotrynos benediktinių vienuolynui ir buvo naudojama vienuolių apeigose.

Liuksemburgo monarchų šeima, kurie Lietuvoje lankosi pirmą kartą, buvo nustebinti tokios gausos aukšto meninio lygio sakralinės dailės vertybių, išsaugotų Lietuvoje nepaisant sudėtingų istorijos vingių.

Ties Rusijos caro Nikolajaus I dovanotu žiedu Žemaičių vyskupui Motiejui Valančiui ilgiausiai užtruko Maskvos meras ir Kaliningrado gubernatorius.

Po pietų Taikomosios dailės muziejaus Gobelenų salėje svečiai Lietuvos dailės galerijos kieme klausėsi Wolfgango Amadeus Mozarto (Volfgango Amadėjaus Mocarto) kūrinio "Karūnavimo mišias".

Nors "paprastiems" vilniečiams ir sostinės svečiams patekti į galerijos kiemą buvo galima tik su kvietimais, likus pusvalandžiui iki renginio organizatoriai nusprendė leisti koncerto klausytis visus norinčius, nes išsigando, kad kiemas gali likti pustuštis.

"Karūnavimo mišias" atliko Vilniaus kamerinis orkestras, diriguojamas Sauliaus Sondeckio.

Po koncerto Švedijos ir Liuksemburgo karališkosios poros, Lietuvos, Lenkijos ir Estijos prezidentai atidarė tarptautinę dailės parodą "Lietuvos valstybės kūrėjai (16-20 amžių portretai)".

Prezidentai ir monarchai atminimui apie jų viešnagę Vilniuje ir dalyvavimą Mindaugo karūnavimo jubiliejaus renginiuose dovanų gavo šampanizuoto vyno "Karalius Mindaugas" butelius, kompaktines plokšteles apie Lietuvą, gintarinius stalo įrankius.

Visi svečiai, išskyrus Liuksemburgo ir Švedijos monarchus, iš Vilniaus išvyks sekmadienį vakare. Liuksemburgo didysis hercogas ir jo žmona bei Švedijos karalius su žmona išvyks pirmadienį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.