aA
Europos Sąjungos (ES) lyderiai antradienį pažadėjo išlaikyti derybų dėl plėtros į rytus tempą, tačiau pirmaujančioms kandidatėms nepateikė jokių užuominų dėl galimos jų įsijungimo datos.
Dvi dienas Portugalijoje vykstančio ES viršūnių susitikimo baigiamojo pareiškimo projekte "Sąjungos plėtros procesas patvirtinamas kaip ES prioritetas ir dar kartą pabrėžiamas Sąjungos įsipareigojimas išlaikyti priėmimo proceso tempą".

Tokia formuluotė gali nuvilti šešias pirmaujančias šalis kandidates - Estiją, Čekiją, Kiprą, Lenkiją, Slovėniją ir Vengriją, kurios derybas dėl narystės ES pradėjo daugiau kaip prieš dvejus metus.

Jos nekantrauja įstoti į ES 2000-aisiais ir laukia ženklų, jog blokas pateiks kokį nors konkretų derybų užbaigimo grafiką baigiamajame metų susitikime Nicoje, Prancūzijoje.

Tačiau galutinio pareiškimo projektas greičiau suteikia vilties Bulgarijai, Latvijai, Lietuvai, Maltai, Rumunijai ir Slovakijai, kurios vėliau nei kitos kandidatės patenkino derybų pradžios kriterijus ir jas pradėjo tik šį vasarį.

ES lyderių pareiškime sakoma, kad pokalbiai visais likusiais derybų klausimais su labiausiai pažengusiomis šios grupės valstybėmis galės būti pradėti "kiek įmanoma anksčiau 2001 metais".

Kai kurios šių valstybių ragina ES vikriau suktis, kad joms būtų leista pasivyti pirmaujančia šalis, pradėjusiais derybas prieš dvejus metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.