aA
Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį kiek sušvelnino poziciją dėl Austrijos, kuri vasarį buvo pasmerkta izoliacijai, kai į jos valdančiąją koaliciją įsijungė dešiniųjų radikalų Laisvės partija.
Pirmąją viršūnių susitikimo dieną ES šalių vadovai nesugebėjo išspręsti skausmingo ginčo dėl kapitalo vertės prieaugio apmokestinimo, tačiau jie pritarė tam, kad Graikija nuo 2001 metų sausio 1 dienos įsivestų eurą.

Jie taip pat susitarė išplėsti dienotvarkę derybų, kuriomis siekiama parengti ES institucijas daugiau kaip 13 Vidurio ir Rytų Europos kandidačių priėmimui kitą dešimtmetį.

ES lyderiai nutarė svarstyti, kaip nedidelės valstybių narių grupės galėtų glaudžiau integruotis, netrukdomos to nenorinčių daryti kolegių.

Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Guterresas (Antoniju Guterešas) darbo pietų metu Austrijos kancleriui Wolfgangui Schuesseliui (Volfgangui Šiuseliui) pareiškė, jog keturiolika ES narių dar nėra pasirengusios atšaukti nuo sausio galiojančio aukšto lygio dvišalių santykių sustabdymo.

"Ministras pirmininkas toliau palaikys kontaktus, stebėdamas, ar iki mėnesio pabaigos nesusidarys sąlygos esminiam pozicijos pasikeitimui", sakė Portugalijos valstybės sekretorius Europos reikalams Francisco Seixas da Costa (Fransišku Seišas da Kosta).

"Tačiau kol kas akivaizdu, jog neįvyko nieko nauja, kas galėtų lemti radikalų pozicijos pakeitimą", teigė jis.

W. Schuesselio tonas spaudos konferencijos metu buvo atsargus, bet kartu ir optimistiškas: "Proga atsirado, tačiau to dar nepakanka. Sprendimas dar nepasiektas".

Jis pakartojo reikalavimus, kad bet koks ES mechanizmas dėl Austrijos vidaus politikos įvertinimo būtų derinamas kartu su jo vadovaujama vyriausybe.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.