aA
Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių, TSLK) lyderis Vytautas Landsbergis šeštadienį paragino partijos narius mokytis gyventi opozicijoje ir ieškoti naujos tapatybės, kuri būtų vėl priimtina nusivylusiems rinkėjams. "Šiandien turime išmokti gyventi ir veikti opozicijoje", - kalbėdamas TSLK konferencijoje, sakė V.Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Jo teigimu, konservatoriai per pastaruosius Seimo rinkimus patyrė neturintį precedento pralaimėjimą, kuris ištiko partiją po trijų iš eilės pergalių - 1996 metų Seimo rinkimuose ir 1995 ir 1997 metų savivaldybių tarybų rinkimuose.

"Opozicijoje mes antrą kartą, tačiau visuose lygmenyse - pirmą kartą", - sakė V.Landsbergis. Kaip žinoma, 2000 metų savivaldybių rinkimuose triumfavo Naujoji sąjunga (NS, Socialliberalai) ir Valstiečių partija, o spalį vykusiuose Seimo rinkimuose - keturių centristinių ir vidurio dešiniųjų partijų Naujosios politikos blokas bei Socialdemokratinė koalicija.

Kaip žinoma, praėjusios kadencijos Seime kartu su krikščionimis demokratais turėjusi daugumą, TSLK rinkimuose spalio mėnesį iškovojo tik devynis parlamentarų mandatus. Seime konservatoriai pasiskelbė opozicija.

Kaip rodo konservatorių analitikų parengta medžiaga, praėjusio rudens Seimo rinkimuose TSLK ir Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos kandidatai gavo 59,2 tūkst. balsų mažiau nei per 2000 m. savivaldybių tarybų rinkimus ir 303 tūkst. balsų mažiau negu per 1996 metų Seimo rinkimus.

Anot TSLK vidaus tyrimų, partijos skyriai praėjusios kadencijos Seimo veiklą įvertino 3,2 balo (penkių balų sistemoje). Kaip didžiausias Seimo klaidas partijos skyriai įvardijo parlamentarų atlyginimų ir išeitinių pašalpų pakėlimą, parlamentarų įsigytų sklypų istorijas, 1941 m. laikinosios vyriausybės pripažinimą, įstatymą dėl Lukiškių aikštės, opoziciją Grūto parko kūrimui, konservatorių frakcijos skilimą ir kitus sprendimus.

Kaip teigiamus praėjusios kadencijos nuopelnus TSLK skyriai mini didelę pažangą kelyje į NATO ir Europos Sąjungą, įstatymą dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo, antrojo rinkimų turo panaikinimą, naujų Baudžiamojo ir Civilinio kodeksų priėmimą.

Šeštadienį vykstančioje konferencijoje TSLK delegatai turi patvirtinti naują partijos strategiją, kuriai jau pritarė partijos prezidiumas ir taryba.

V.Landsbergis ragino konservatorius rasti "naują laikyseną, tačiau neprarasti pusiausvyros".

"Lietuvai reikalinga nuosekli valstybininkų partija", sakė V.Landsbergis. Jis pridūrė, kad TSLK ateitis - tai "protingo, patriotinio solidarumo partija, ant kurios pagrindo auga visuomenės gėris" bei "kelias į nepriklausomybę, įtvirtintą Vakarų krikščioniškosios civilizacijos erdvėje".

V.Landsbergis savo kalboje daug kritikos skyrė ekspremjerui Gediminui Vagnoriui, nors TSLK skilimas, kai iš partijos pasitraukė vidaus politinę kovą pralaimėjęs buvusio premjero sparnas, praėjo pusantrų metų.

"Rinkėjų akyse turime būti ne Vagnoriaus partija, ne tie, kurie neištesėjo gerovės pažadų, užsmaugė smulkųjį verslą, paskelbė ir suteršė švarių rankų politiką. Mes ne tie, mes juos pašalinome", - naują TSLK tapatybę dėstė V.Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.