aA
Šeštadienį Tibeto dvasinis vadovas Dalailama atskrido į Taivaną, kur į gatves išėjo Taivano nepriklausomybės nuo Kinijos šalininkai ir oponentai. Iki balandžio 9 dienos užtruksiantis vizitas įkaitino politines ir religines aistras 23 milijonus gyventojų turinčioje saloje.
Dalai Lama
Prie oro uosto susirinko nedidelis būrelis aktyvistų, kurie su savimi atsinešė plakatus su priešiškais Dalailamai (Dalai Lama) šūkiais. Kita grupė protestavo prie prabangaus Taibėjaus viešbučio, kuriame apsistojo Dalailama (Dalai Lama).

Kinijos suvienijimo aljanso viceprezidentas Van Čin Pinas (Wang Chin-ping) pareiškė, jog būdamas šventu vienuoliu Dalailama (Dalai Lama) neturėtų apsistoti prezidentiniame numeryje, kur para kainuoja 41 tūkst. Taivano dolerių (1200 JAV dolerių).

Kiti piktinasi, kad už savo paskaitas Taivane Dalailama (Dalai Lama) ima pinigus. Taivano Budistų Asociacija į paskaitas pardavė 30 tūkst. bilietų po tūkstantį Taivano dolerių.

Prie viešbučio akciją surengė ir kitos Taivano politinio spektro pusės atstovai, reikalaudami laisvės Tibetui ir Taivanui.

Pekinas Tibetą geležine ranka valdo nuo šešto dešimtmečio ir teigia turįs teises valdyti Taivaną po to, kai Kinijoje per pilietinį karą buvo sutriuškintos Čang Kai-ši nacionalistų pajėgos.

Nepaisant prieštaringų vertinimų, Dalailama (Dalai Lama) buvo šiltai pasitiktas Taibėjaus tarptautiniame oro uoste, paspaudė rankas susirinkusiesiems, tarp kurių buvo Taivano pareigūnai ir vienuoliai.

Dalailama (Dalai Lama) nebuvo linkęs sureikšminti savo antrojo vizito Taivane, taip stengdamasis neužrūstinti Pekino. Tačiau vizitas neišvengiamai įgaus politinį atspalvį, kai kitą savaitę Dalailama (Dalai Lama) susitiks su Taivano prezidentu Čenu Šuibianu (Chen Shui-bian).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.