aA
Baskų separatistų grupuotė ETA penktadienį pagrasino rengti naujus išpuolius turistų mėgiamuose kurortuose ir įspėjo užsieniečius vengti kelionių į Ispaniją. Šios šalies pajūrio miestuose kovo mėn. pradžioje jau sprogo dvi bombos.
Pranešime, kurį išplatino baskų laikraščiai, ETA įspėja turistus apie "nepageidaujamas pasekmes", jei šie vyks į Ispaniją. ETA vienu iš savo tikslų paskelbė siekį pakenkti "Ispanijos ekonominiams interesams, ypač turizmui".

Ispanijos vidaus reikalų ministras šį grupuotės ETA pranešimą pavadino "ode žudymui". Tuo tarpu milžiniškos Ispanijos turizmo industrijos pareigūnai ir atstovai nesureikšmina šių grasinimų. Pasak jų, tokiomis kalbomis baskų separatistai tik nori sukelti paniką.

Didžiosios Britanijos ambasados Madride teigimu, Jungtinė Karalystė informavo savo piliečius, kad pagrindiniai Ispanijos turizmo centrai gali tapti separatistų taikiniais, tačiau mano, kad tokia rizika yra nedidelė.

Grupuotė ETA jau anksčiau yra surengusi keletą išpuolių prieš turistus. 1996 metais per bombos sprogimą šiaurės rytuose esančio kurortinio miesto Reuso oro uoste buvo sužeisti 35 turistai, daugiausiai britai.

"Ispanija yra saugi šalis ir siūlo aukščiausios klasės turizmo paslaugas. Nemanau, kad kas nors gali kreipti dėmesį į šiuos grasinimus. Mūsų saugumo pajėgos darys viską, kad būtų išvengta bet kokių išpuolių", - žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministras Mariano Rajoy (Marjanas Rachojus).

M.Rajoy taip pat pranešė, kad penktadienį, per specialią policijos operaciją, buvo sulaikyti du įtariami ETA grupuotės nariai. Vienas jų buvo suimtas Prancūzijoje, kitas - Ispanijoje.

Per 33 metus vykstančią kampaniją dėl nepriklausomos baskų valstybės šiaurinėje Ispanijoje ir pietvakarių Prancūzijoje grupuotė ETA yra siejama su 800 žmonių žūtimi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.