aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Rusijos politologo Dmitrijaus Furmano nuomone, suklydo lygindamas pokarinę padėtį Baltijos šalyse, kai jose "miško broliai" kovojo su sovietais, ir dabartinę padėtį Čečėnijoje.
Vladimiras Putinas
Prieš savaitę V.Putinas interviu keturiems Rusijos laikraščiams palygino kovotojų likvidavimą Čečėnijoje su "miško brolių" likvidavimu Baltijos šalyse po karo. V.Putinas pažymėjo, kad kova su "broliais" vyko metų metus.

D.Furmanas savo straipsnyje laikraštyje "Obščiaja gazeta" rašo, kad V.Putinas neteisingai traktavo įvykius Baltijos šalyse pokario metais. Pasak politologo, Latvija, Lietuva ir Estija, atgavusios nepriklausomybę, laiko tuos, kurie kovoja dėl jos laisvės, didvyriais.

"Ukrainiečių ir pabaltijiečių vaikaičiai pasiekė savo, jų per stebuklą išlikę gyvi seneliai - antisovietinio pasipriešinimo dalyviai - dabar žygiuoja Lvovo ir Rygos gatvėmis", - rašo politologas. - Galiausiai nugalėjo "miško broliai", o ne rinktinės NKVD dalys - štai ko nepastebėjo prezidentas Putinas".

"Jeigu jis būtų susimąstęs apie tai, jis būtų turėjęs paklausti savęs - ar verta nužudyti ir sužaloti tiek žmonių, kiek nužudė ir sužalojo sovietinė kariuomenė Baltijos šalyse ir Vakarų Ukrainoje ir kiek žudoma ir žalojama jo įsakymais dabar, jeigu galiausiai bus lygiai taip pat?", retoriškai klausia D.Furmanas.

"O jeigu prezidentas būtų dar kiek pamąstęs apie savo analogiją, jis būtų priėjęs prie išvados, kad slopindama Baltijos šalių bei Vakarų Ukrainos gyventojų pasipriešinimą smarkiai susilpnėjo SSRS, kaip tai įtikinamai parodė 1991 metai", rašo politologas.

"Visiškai akivaizdu, jog be Baltijos šalių ir Vakarų Ukrainos Sovietų Sąjunga būtų buvusi kur kas tvirtesnė ir galbūt išlikusi iki šiol", pažymi D.Furmanas.

"Ar nesuvaidins tokio pat vaidmens ir malšinama Čečėnija? Manydamas, kad gelbsti ir stiprina Rusiją, kaip Stalinas, prisijungdamas pabaltijiečius ir ukrainiečius, manė, kad jis stiprina SSRS, ar nerengia prezidentas savo šalies subyrėjimo?" - klausia politologas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.