aA
Du vokiečių politikai, pavargę nuo sovietų pergalę prieš nacistinę Vokietiją primenančių užrašų, norėtų nutrinti Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų graffiti nuo Reichstago sienų.
"Vokietijos parlamentas Reichstago pastate šiandien visų pirma yra vokiečių parlamentarų darbovietė, o ne istorinių įrodymų centras", - penktadienį rašė Horstas Guentheris (Horstas Giunteris) ir Johannesas Singhammeris (Johanesas Zingameris), konservatyviosios opozicijos nariai.

1945 metais įsiveržę į Berlyną Raudonosios armijos kariai ant Reichstago sienų rašė savo vardus ir įvairius šūkius.

Britų architektas Normanas Fosteris, atnaujindamas pastatą prieš parlamento žemesniųjų rūmų grąžinimą iš Bonos į Berlyną 1999 metais, išsaugojo daugumą istorinių graffiti ant koridorių sienų.

Tačiau H.Guentheris ir J.Singhammeris pakvietė visas partijas paremti siūlymą palikti užrašus tik vienoje pastato dalyje.

"Daugiau kaip 95 p roc. graffiti yra vardai be jokių kitų detalių. Pasikartojančių vardų ant daugiau nei 100 m ilgio Reichstago vidinių sienų istorinė vertė yra ribota", - sakė jie.

Dauguma graffiti, tarp kurių pasitaiko ir keiksmų, yra "čia buvau aš" pobūdžio, bet kai kurie šlovina sovietų lyderį Josifą Staliną ir išreiškia neapykantą Adolfui Hitleriui.

Sovietų karių, 1945 metais keliančių virš Reichstago vėliavą su pjautuvu ir kūju, fotografija Rusijoje įžymi ir šiandien. Dabartinis šalies prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais lankėsi Reichstage apžiūrėti minėtų graffiti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.