aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė trišalių derybų "Lietuva-Rusija-Europos Sąjunga" formatą, sprendžiant su Lietuvos įstojimu į ES susijusias problemas. Tai jis pranešė penktadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su Maskvoje viešinčiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
"Dabar ekspertų lygyje siūloma pirmiausia pradėti derybas ir jas baigti tarp Rusijos ir ES, ir tik po to į šį procesą įtraukti ir Lietuvą. Mūsų nuomone, tai nėra teisingas požiūris ir derybose Lietuva turi dalyvauti nuo pat pradžių", - kalbėjo V.Putinas.

V.Putinas pirmasis iš politikų viešai iškėlė trišalių derybų pasiūlymą, nors šio derybų formato būtinybė jau senokai minima Rusijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijų korespondencijoje.

V.Putinas pridūrė, kad Rusija nemato jokių problemų, kurios kliudytų spręsti jai rūpimus klausimus, atsižvelgiant į Lietuvos narystę ES.

"Rusija sveikina Europos plėtrą ir kartu mano, kad turi būti garantuoti ekonominiai interesai visų suinteresuotų šalių, įskaitant ir naujųjų narių", - pabrėžė V.Putinas. Jo teigimu, yra klausimų, kurios reikia spręsti prieš Lietuvai įstojant į ES, tačiau jų nesukonkretino.

Rusijos politikai nuogąstauja, kad Lietuvai tapus ES nare, bus panaikintos vizų lengvatos su Kaliningrado sritimi bei nutrūks Rusijos tranzitas per Lietuvos teritoriją.

Spaudos konferencijoje V.Putinas pažymėjo, kad tiek dvišaliai prezidentų, tiek abiejų valstybių delegacijų susitikimai vyko konstruktyviai ir draugiškai.

"Gyvybiškai svarbiose srityse tarp mūsų šalių yra kur kas daugiau bendrų pozicijų, nei nesutarimų", - kalbėjo Rusijos prezidentas. Pasak jo, daugiausia dėmesio buvo skirta ekonominiams santykiams ir ekonominio pobūdžio problemoms.

"Mes pripažįstame, kad šioje srityje yra labai daug neišnaudotų galimybių ir potencialo, nepaisant to, kad per pastaruosius metus buvo padaryta didelė pažanga", - sakė Rusijos prezidentas.

Jo nuomone, demokratiškas rusakalbių gyventojų pilietybės klausimo sprendimas sudaro labai geras sąlygas dvišalių santykių plėtrai visose srityse.

Apie 8 proc. Lietuvos gyventojų yra rusakalbiai. Praėjusio dešimtmečio pradžioje po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos pilietybė buvo suteikta visiems pageidaujantiems gyventojams.

V.Putinas informavo, kad drauge su V.Adamkumi sutiko globoti poeto ir diplomato Jurgio Baltrušaičio vardu pavadintą fondą, kuriam iš Lietuvos vadovaus labai gerai Rusijoje žinomas aktorius Donatas Banionis.

Fondas įkurtas Lietuvos iniciatyva ir V.Putinas išreiškė apgailestavimą, kad Rusija nieko nepasiūlė. Fondas rengs kultūrinius renginius, mainus, parodas Lietuvoje ir Rusijoje.

Tai jau ketvirtasis fondas, kurį drauge su kitu šalių prezidentais globoja V.Adamkus. Jau veikia bendri fondai su Lenkijos, Ukrainos ir Baltarusijos vadovais.

Lietuvos ir Rusijos delegacijų, žurnalistų akivaizdoje V.Adamkus pakvietė V.Putina apsilankyti Lietuvoje, o šis kvietimą "mielai" priėmė.

V.Putinas sakė, kad Vilniuje lankėsi kelis kartus. "Žinoma, tai buvo labai seniai. Vilnius labai gražus miestas ir su malonumu atvažiuočiau dar kartą", - pabrėžė Rusijos prezidentas.

Lietuvai pasiūlius surengti abiejų šalių premjerų susitikimą, V. Putinas palankiai įvertino šią galimybę. V.Adamkaus vizitas Maskvoje jau yra antrasis Lietuvos prezidento oficialus vizitas Rusijoje. 1997 metu spalį ten viešėjo tuometinis prezidentas Algirdas Brazauskas.

Rusijos prezidento vizitas per visa 10 metu santykiu laikotarpį neįvyko nė karto. Kai kurių apžvalgininkų nuomone, V.Adamkui Maskvoje buvo parodytas didžiausias dėmesys. Kaip skelbta, pusvalandžiu užtruko vieną valandą turėjęs trukti dvišalis prezidentų susitikimas, ilgiau nei numatyta posėdžiavo ir šalių delegacijos.

V.Adamkaus ir jo žmonos garbei V.Putinas surengė iškilmingus pietus. Rusijos žurnalistai sakė BNS, kad V.Adamkaus priėmimas Rusijos prezidentūroje vyko tuo pačiu iškilmingumo lygiu, kaip ir neseniai Maskvoje viešėjusio Irano prezidento.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.