aA
Jungtinės Valstijos ketvirtadienį apkaltino palestiniečių prezidentą Yasserą Arafatą (Jasirą Arafatą) neveiklumu dėl nesiliaujančio kraujo liejimo Artimuosiuose Rytuose, o JAV lyderis George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) paskelbė "garsiai ir aiškiai" sakąs Y.Arafatui sustabdyti smurtą taikos deryboms atnaujinti.
J.Arafatas
J.Arafatas
"Sakau palestiniečiams sustabdyti smurtą ir aiškiau negaliu išreikšti", - spaudos konferencijoje sakė JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

"Tikiuosi, kad pirmininkas Arafatas girdi tai garsiai ir aiškiai. Dar kartą jis tai išgirs šiandien telefonu", - akivaizdžiai priekaištaudamas palestiniečių lyderiui pridūrė G.W.Bushas.

JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) kiek vėliau skambino Y.Arafatui ir tiesiogiai išreiškė šią mintį.

Už Artimųjų Rytų reikalus atsakingas aukštas JAV Valstybės departamento pareigūnas pademonstravo dar mažiau nešališkumo ir pasakė dar daugiau, nei G.W.Bushas. Jo žodžiais, Y. Arafato veiksmai yra ne tokie, kokių imtųsi derybų ir taikos siekiantis žmogus.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Edwardas Walkeris (Edvardas Vokeris) Kongreso nariams sakė, kad naujoji Izraelio premjero Arielio Sharono (Arielio Šarono) vyriausybė dirba konstruktyviai, o tokių Y.Arafato žingsnių Jungtinės Valstijos nemato.

"Priešingai, nematome jokio Arafato atsako į mūsų raginimus padėti sustabdyti smurtą, - sakė pareigūnas. - Jis nepareiškė nieko, kas rodytų jo nepritarimą smurtui ar jo norą tai sustabdyti".

"Jis ragino tęsti intifadą (palestiniečių sukilimą). Jis nedavė jokių nurodymų, slaptų ar kitokio pobūdžio, savo pajėgoms, kurios galėtų įgyvendinti kai kurias priemones situacijai valdyti", - sakė E.Walkeris. Iki šiol nė vienas G.W.Busho administracijos pareigūnas nebuvo išreiškęs minčių, artimesnių Izraelio požiūriui, pagal kurį Y.Arafatas atsakingas už smurtą ir galėtų jį sustabdyti savo įsakymais.

Pasak E.Walkerio, palestiniečių prezidentas privertė Jungtines Valstijas antradienį pasinaudoti veto teise ir atmesti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos (ST) rezoliuciją dėl Artimųjų Rytų. JAV pareigūnas įtarė, kad Y.Arafatas yra susijęs su pastarųjų dienų išpuoliais prieš izraeliečius, tarp jų - su žydų vaiko nužudymu Vakarų Kranto Hebrono mieste.

Y.Arafatas išprovokavo JAV veto ir pakurstė išpuolius, kad jie sutaptų su šią savaitę Jordanijos sostinėje Amane vykusiu Arabų lygos viršūnių susitikimu, kuriame palestiniečiams buvo pažadėta 240 mln. JAV dolerių (960 mln. litų) parama, spėjo pareigūnas.

"Galima daryti prielaidą, kad keli savižudžių sprogdinimai ir vaiko nušovimas taip pat buvo skirti išprovokuoti griežtą Izraelio atsaką per viršūnių susitikimą. Tai nėra dalykai, kuriuos turėtų demonstruoti žmogus, norintis nutraukti smurtą ir matyti derybas dėl taikos", - vieno Atstovų Rūmų pakomitečio nariams sakė E.Walkeris.

Savo spaudos konferencijoje G.W.Bushas paragino Izraelį pademonstruoti savitvardą, bet daug dėmesio skyrė būtinybei palestiniečiams sustabdyti smurtą.

"Tai ne pirmas kartas, kai taip sakoma. Kokioms nors diskusijoms apie taiką itin svarbu sustabdyti smurtą Artimuosiuose Rytuose", - sakė G.W.Bushas.

Apie Izraelį JAV prezidentas kalbėjo taip: "Jis turi imtis žingsnių atkurti normalų palestiniečių gyvenimą - sušvelninti blokadą ir panaikinti patikrinimo postus".

Netrukus Vašingtone turi lankytis Egipto prezidentas Hosni Mubarakas (Hosnis Mubarakas) ir Jordanijos karalius Abdullah (Abdula), kurie tikriausiai pasakys G.W.Bushui, kad Jungtinės Valstijos turi įsikišti dėl Izraelio ir palestiniečių taikos derybų atnaujinimo.

G.W.Bushas, kuris netęsia buvusio prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) aktyvaus tarpininkavimo Artimųjų Rytų taikos procese politikos, sakė, kad Jungtinės Valstijos negali įvesti derybų galutinio termino, bet kad jis su kitais regiono lyderiais stengiasi sumažinti įtampą.

Praėjusią savaitę G.W.Bushas susitiko su A.Sharonu, bet su Y.Arafatu asmeniškai dar nėra kalbėjęs. Palestiniečių prezidento vizitas neplanuojamas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.