aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pakartojo, kad Rusija nepritaria NATO plėtrai, tačiau pažymėjo, kad kiekviena valstybė turi teisę pasirinkti savo saugumo sistemą. Tai penktadienį jis pareiškė po susitikimo su Maskvoje viešinčiu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi surengtoje bendroje spaudos konferencijoje.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas pasiūlė trišalių derybų "Lietuva-Rusija-ES" formatą, sprendžiant su Lietuvos įstojimu į ES susijusias problemas. Jis pažymėjo, kad susitikimai praėjo puikiai, buvo pasidalinta įvairiomis nuomonėmis dėl daugelio klausimų, o požiūriai į įvairias problemas sutapo.

"Mes turime keletą nuomonių skirtumų dėl Europos saugumo architektūros klausimų, nes kiek skirtingai vertiname Europos saugumo architektūros kūrimą, ir manome, kad pastarosios žinios iš Balkanų patvirtina, kad NATO plėtra neveda prie valstybės saugumo didinimo", - sakė Rusijos prezidentas.

"Tačiau pripažįstame, kad kiekviena valstybė gali savarankiškai nustatyti savo prioritetus saugumo srityje", - sakė Rusijos vadovas. Prezidentai pasirašė bendrą pareiškimą, dėl kurio teksto iki pat aukščiausiojo lygio susitikimų įtemptai dirbo abiejų valstybių diplomatai.

Rusijos prezidentas pabrėžė, kad Maskva sveikina Europos Sąjungos plėtrą, tačiau pabrėžė, kad ES plečiantis, turi būti užtikrinti Rusijos ekonominiai interesai. V. Putino teigimu, derybose buvo aptarti su Kaliningrado sritimi susiję klausimai, kai Lietuva ateityje taps ES nare.

"Mes sveikiname Europos bendrijos plėtrą", - sakė V.Putinas. Jis pridūrė, kad derybose aptarė bendrus su Lietuva veiksmus, užtikrinant Rusijos ir potencialių ES narių ekonominius interesus ir su Lietuva požiūriai šiuo klausimu sutampa.

V.Putinas, paklaustas apie Kaliningrado srities problemą susijusią su Lietuvos įstojimu į ES, atsakė, jog tai "bendras rūpestis". "Yra klausimų, kuriuos būtina spręsti prie Lietuvai įstojant į ES", sakė Rusijos vadovas.

Rusijos politikai nuogąstauja, kad Lietuvai tapus ES nare, bus panaikintos vizų lengvatos su Kaliningrado sritimi bei nutrūks Rusijos tranzitas per Lietuvos teritoriją.

Anot V. Putino, dėl šių problemų jau dabar turi būti vedamos trišalės derybos, dalyvaujant Rusijai, ES ir Lietuvai. Anot Rusijos prezidento, Lietuva suinteresuota, kad per ją vyktų Rusijos tranzitas į Europą ir būtų panaudojami Baltijos uostai.

"Mes pasiruošę drauge svarstyti Klaipėdos ir Kaliningrado uostų apkrovimo problemas", sakė V.Putinas, priminęs, jog abi šalys įgyvendina "dviejų K" (Klaipėdos ir Kaliningrado) projektą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.