aA
Daugybės policininkų saugoma sunkvežimių vilkstinė su vokiečių branduolinėmis atliekomis po keturių dienų odisėjos ketvirtadienį galų gale pasiekė kelionės tikslą - Gorlėbeno sąvartyną Vokietijos šiaurėje.
Iš branduolinio kuro perdirbimo gamyklos Prancūzijoje atliekos buvo vežamos keturias dienas. Ketvirtadienį Danenberge jos iš traukinio perkrautos į sunkvežimius ir nuvežtos į sąvartyną prie Elbės upės už 20 kilometrų. Protestuotojams nepavyko sutrukdyti vos 80 min. trukusio branduolinių atliekų pergabenimo sunkvežimiais, nes kelią ir vilkstinę saugojo 15 tūkst. policininkų.

Paskutinis etapas buvo įveiktas greitai, tačiau trečiadienį protestuotojai, kurių keli prisirakino prie geležinkelio bėgių, branduolinių atliekų pergabenimą buvo sulaikę 24 valandoms.

Paskutinėje kelio į Gorlėbeną atkarpoje didžiulės protesto demonstracijos vykdavo ir iki 1998 metų, kai saugumo sumetimais branduolinių atliekų pergabenimas buvo uždraustas. Ketvirtadienį pasibaigęs pergabenimas yra pirmasis nuo draudimo panaikinimo.

Tačiau šį kartą demonstrantai, kurių karštį slopino šalto ryto dulksna, net nebandė prasiveržti pro policijos gretas. Nebuvo akmenų svaidymo ir susirėmimų, kurie temdė protesto akcijas antradienį bei trečiadienį, kai buvo suimta šimtai protestuotojų. Prie kelio patruliavo ir raitoji policija, stovėjo parengtos vandens patrankos, virš galvų skraidė sraigtasparniai.

Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio (Gerhardo Šrėderio) koalicija, kurioje yra ir Žaliųjų partija, teisino branduolinių atliekų pergabenimą, nes jis numatytas susitarime su energetikos pramone, pagal kurį iki 2025 metų turi būti sustabdyta 19 Vokietijos branduolinių reaktorių.

"Padėtis labai sunki, bet mes privalome atgal priimti šias atliekas, - sakė aplinkos apsaugos ministras Juergenas Trittinas (Jurgenas Tritinas), kuris kažkada pats vadovavo protesto akcijoms Gorlėbene. - Esame atsakingi. Šie pervežimai yra neišvengiami".

Prancūzijos spaudžiamas atsiimti dalį Vokietijos branduolinių atliekų iš Hago perdirbimo gamyklos netoli Šerbūro, G.Schroederis panaikino pergabenimo draudimą. Dabar planuojama po du tokius pervežimus per metus.

Vidaus reikalų ministras Otto Schily (Otas Šilis) sakė, kad ėmęsi smurto ar blokavę kelius žmonės turės atsakyti pagal įstatymus. Beje, ministras 9-ajame dešimtmetyje buvo suimtas per demonstraciją prieš NATO raketų su branduolinėmis galvutėmis dislokavimą tuometinėje Vakarų Vokietijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.