aA
Nacių kolaborantus visame pasaulyje medžiojantis Simono Wiesentalio centras (SWC) perdavė JAV teisėsaugininkams įtariamų su naciais bendradarbiavusių lietuvių sąrašą.
Kaip BNS pranešė SWC Jeruzalės skyrius, JAV Teisingumo departamento Specialiųjų tyrimų skyriui perduotas 31 įtariamojo sąrašas. Centro pranešimu, įtariama, kad šie asmenys per Antrąjį pasaulinį karą tarnavo naciams pavaldžiuose policijos daliniuose, veikusiuose Lietuvoje ir Ukrainoje.

SWC Jeruzalės skyriaus direktorius Efraimas Zuroffas išreiškė viltį, kad perduotas sąrašas bus naudingas, persekiojant dabar Jungtinėse Valstijose gyvenančius nacių karo nusikaltėlius.

"Vertindami Specialiųjų tyrimų skyriaus sėkmingas pastarųjų dviejų dešimtmečių pastangas teisiškai persekiojant JAV gyvenančius nacių karo nusikaltėlius, ir ypač holokausto vykdytojus iš Lietuvos, tikimės, kad šis sąrašas padės naujiems tyrimams, kurie atves prie papildomų bausmių", sakoma SWC vadovo E.Zuroffo pareiškime.

Tuo tarpu į Lietuvą grįžo dar vienas iš JAV deportuotas lietuvis, įtariamas tarnavęs naciams pavaldžiame batalione. JAV Teisingumo departamentas trečiadienį paskelbė gavęs oficialų Lietuvos Vyriausybės patvirtinimą, kad Juozas Naujalis atvyko į Lietuvą.

Vasario mėnesį JAV Apeliacinis teismas patvirtino sprendimą deportuoti iš šalies 81-erių metų J.Naujalį, kuris, kaip įtariama, tarnavo naciams pavaldžiame 12-ajame batalione, Antrojo pasaulinio karo metais veikusiame Lietuvoje ir kaimyninėje Baltarusijoje. Šis batalionas laikomas atsakingu už 11 tūkst. žmonių nužudymą per Antrąjį pasaulinį karą.

"Deportuodama J.Naujalį, JAV Vyriausybė primena ir toliau reikalausianti teisingumo nacių nusikaltimo aukų vardu", - sakė JAV Teisingumo departamento Specialiųjų tyrimų skyriaus direktorius Elis M.Rosenbaumas.

Lietuvos teismas vasarį pripažino kaltu dalyvavus žydų genocide 93-ejų metų Kazį Gimžauską, kuris Antrojo pasaulinio karo metais buvo naciams pavaldžios Lietuvos saugumo policijos Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas.

Tačiau teismas 93-ejų metų nepagydoma psichikos liga sergantį nuteistąjį atleido nuo bausmės ir nutraukė jo baudžiamąją bylą, nes jis nebesuvokia savo veiksmų.

K. Gimžauskas yra vienintelis kaltinamasis, Lietuvos teismo pripažintas kaltu dėl žydų genocido. Jo buvęs viršininkas, taip pat genocidu kaltintas Aleksandras Lileikis, mirė pernai rudenį, nesulaukęs savo teismo pabaigos. Jo byla taip pat yra nutraukta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.