aA
Vatikano Pauliaus VI audiencijų salėje Katalikų bažnyčios vadovas su lietuvių maldininkais bendravo beveik valandą.

Susitikime dalyvavo Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus su žmona, Lietuvos bažnyčios hierarchai, taip pat Romoje akredituoti šalies diplomatai.

Du tūkstančiai lietuvių užpildė maždaug trečdalį didžiulės Vatikano audiencijų salės.

Tuo pat metu popiežius priiminėjo ir šiek tiek mažesnį piligrimų būrį iš Šiaurės Italijos.

Pirmiausia Jonas Paulius II pasakė kalbą lietuviškai, vėliau sveikino italus.

Aukščiausias Katalikų bažnyčios hierarchas savo kalboje įvertino Lietuvos katalikų nuopelnus: "Lietuva buvo paskutinė Baltijos šalis, tapusi krikščioniška, ir vienintelė išliko ištikima katalikų bendrijai liuteroniškos reformacijos laikotarpiu".

Užsiminęs apie dabartį, Jonas Paulius II pareiškė įsitikinimą, kad "Lietuva sugrįžo į savo vietą Europos šeimoje".

Kalbėjęs maždaug 10 minučių, Šventasis Tėvas aidint plojimams užtikrino audiencijos dalyvius: "Popiežius meldžiasi už jus ir su nuoširdžia meile jus laimina".

Tą patį rytą Vatikano bazilikoje Lietuvos globėjo šventojo Kazimiero šventės proga buvo aukojamos iškilmingos mišios lietuvių kalba.

Mišioms pasibaigus Jonas Paulius II pakvietė pokalbio Prezidentą V.Adamkų.

Prezidentas V.Adamkus pas Joną Paulių II Vatikane viešėjo jau antrą kartą. Šįsyk jo susitikimas su popiežiumi truko ketvirtį valandos. Pokalbyje, kuris vyko anglų kalba, dalyvavo ir Prezidento žmona Alma Adamkienė.

Šalies ambasadorius prie Šventojo Sosto Kazys Lozoraitis sakė, kad protokolinių susitarimų dėl pašnekesio temų nebuvo: "Įvyko neformalus pokalbis, laisvas pasikeitimas nuomonėmis".

"Lietuvos ryto" paklaustas, kokios temos vyravo pašnekesyje su popiežiumi, V.Adamkus atsakė: "Aš pabandžiau Šventajam Tėvui nušviesti gana sunkią ir ekonominę, ir dvasinę Lietuvos būklę".

"Lietuvos rytas"