aA
Pasirodė kompiuterinis virusas, galintis įsibrauti į asmeninius kompiuterius, naudojančius ir plačiai paplitusią "Windows", ir sparčiai populiarėjančią "Linux" operacines sistemas. Jo atradėjai, antradienį paskelbę šią žinią, tvirtina, jog toks virusas sukurtas pirmą kartą.
Naujasis "kirminas" pirmosios jo atradėjos antivirusinių programų firmos "Central Command" buvo pavadintas "W32.Winux" vardu. Teigiama, jog jis nėra ypač žalingas ir kol kas nėra nei vieno juo užsikrėtusio kompiuterio.

Tačiau tokio viruso pasirodymas tapo pavojingu precedentu.

"Tai rodo, jog virusų kūrėjai žengė reikšmingą žingsnį į priekį", - sako Keithas Peeras, Ohajuje įsikūrusios "Central Command" kompanijos prezidentas ir vyriausiasis pareigūnas.

Tuo tarpu kita antivirusinių programų kūrėja "McAfee.com Corp" tvirtina dar nemačiusi šio viruso ir todėl negalinti patvirtinti pranešimų apie jį.

Teigiama, kad "W32.Winux" virusas plinta per vėlesnių "Windows" versijų (Windows`95, `98, Me, NT ir 2000) aplinkoje veikiančias vykdomąsias programas ar įvairias aplikacijas sparčiai tarp technologijų kūrimo bendrovių ir verslo įmonių populiarėjančios "Linux" aplinkoje.

"Central Command" firma, pirmoji sulaukusi viruso per anoniminį elektroninio pašto pranešimą, anksti antradienio ryte atsiųstą iš Čekijos Respublikos, tvirtina, kad Benio slapyvardžiu pasivadinęs programuotojas, tikinąs priklausantis gerai žinomai virusų kūrėjų grupei "29A", ir yra užkrėstos žinutės autorius.

Benis ir "29A" grupė yra kaltinami išplatinę daugybę ankstesnių virusų, kurie, nors ir pasižymintys naujoviškumu, nebuvo ypač pražūtingi.

Minėta grupė tvirtina 1999 m. pabaigoje paleidusi į tinklus ir garsųjį "Millenium Bug", ir praėjusių metų rugsėjo mėnesį pasirodžiusį "Stream" virusą, kuris, ekspertų manymu, buvo ypač protingas, nes sugebėdavo atskirti antivirusines programas ir nepakliūti į jų spąstus.

Didėjant "Linux" populiarumui, vis daugiau vartotojų savo kompiuteriuose turi abi operacines sistemas.

Nors naujasis "kirminas" ir sugeba šokinėti iš vienos į kitą skirtingas operacines sistemas, "W32.Winux" nėra labai greitai plintantis virusas.

Be to, priešingai nei "kirmino" tipo virusai, tokie kaip "Melissa" ar "Love Letter", šis negali automatiškai elektroniniu paštu būti išsiųstas kitiems interneto vartotojams.

"Šiuo požiūriu "W32.Winux" yra gan senamadiškas", - sako K. Peras (Keith Peer).

Visame pasaulyje asmeniniuose kompiuteriuose, naudojančiuose "Windows" operacinę sistemą, plaukioja tūkstančiai virusų, tačiau tokių, kurie gali užkrėsti "Linux", tėra mažiau nei 50, tvirtino "Central Command" vadovas.

ELTA