aA
Pietų Afrikos prezidentas Thabo Mbeki antradienį padėkojo Kubai už karinę pagalbą kovojant su apartheido režimu bei aukštai įvertino jos tradiciją padėti neturtingiems Afrikos žemyno regionams.
"Kuba užima garbingą vietą kovos už Afrikos žemyno laisvę istorijoje", - kalbėdamas Havanos universitete pareiškė T.Mbekis, kurio kalbos klausėsi ir Kubos lyderis Fidelis Castro.

F.Castro vadovaujama komunistinė Kuba praeityje rėmė įvairius Afrikos nacionalinio išsivadavimo judėjimus, tarp jų ir T.Mbekio Afrikos nacionalinį kongresą (ANC), ilgai kovojusį prieš baltųjų mažumos valdymą. Havana mokė tuo metu emigracijoje veikusio ANC kovotojus ir tiekė ginklus, taip pat pasiuntė 9-ajame dešimtmetyje tūkstančius savo kareivių į Angolą paremti maištininkų armijos ir kovoti su Pietų Afrikos pajėgomis.

"Internacionalizmo ir solidarumo dvasia, įkvėpusi jūsų sūnus ir dukteris padėti galvas Angoloje už tai, kad Afrikos pietų žmonės būtų laisvi, yra tai, kas turi vesti mus pradedant naują kovą už visapusišką žmonijos emancipavimą", - sakė prezidentas T.Mbekis.

Antrą kartą Havanoje viešintis Pietų Afrikos lyderis, be to, gyrė Kubos Vyriausybės socialinės pagalbos įvairioms Afrikos šalims programas. Šiuo metu Kuboje, pavyzdžiui, studijuoja 180 studentų iš Pietų Afrikos ir apie 450 Kubos gydytojų dirba skurdžiose kaimiškose Pietų Afrikos vietose.

Antradienį F.Castro Revoliucijos rūmuose įteikė T.Mbekiui aukščiausią valstybinį Kubos apdovanojimą - Jose Marti ordiną.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.