aA
Seimas po pateikimo balsų dauguma pritarė Biudžeto sandaros įstatymo ir Seimo Statuto pataisomis, kuriomis siekiama įtvirtinti finansinę Seimo nepriklausomybę nuo Vyriausybės.
Seimas
Seimas
© DELFI
Seimo pirmininko pavaduotojo socialliberalo Artūro Skardžiaus teikiamomis pataisomis siūloma apriboti Vyriausybės galimybes koreguoti be Seimui numatytus asignavimų dydžius tiek biudžeto rengimo, tiek ir jo vykdymo stadijose.

Pagal iki šiol galiojančią tvarką Finansų ministerija, rengdama valstybės biudžeto projektą, gali koreguoti Seimo kanceliarijos pateiktas ir Seimo valdybos aprobuotas Seimui numatomų asignavimų sąmatas.

Jeigu biudžetas nevykdomas ir lėšų trūksta, Finansų ministerija savo nuožiūra gali sumažinti asignavimus Seimui, kol bus priimtas atitinkamas biudžeto įstatymo patikslinimas.

Projekto autoriaus teigimu, tokia praktika yra ydinga, nes pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą valdžių pasidalijimo principą.

"Seimui biudžete numatomų asignavimų koregavimas yra ekonominis svertas, įtakojantis Seimo nepriklausomumą", pristatydamas savo projektą teigė A.Skardžius.

Siūlomos pataisos, jo teigimu, apsaugotų Seimą nuo "Vyriausybės spaudimo".

Pataisoms nepritarusios Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos nariai abejojo, ar jos nereiškia, jog Seimas abejoja Vyriausybe.

Be to, konservatorių teigimu, suteikus Seimui išimtį, reikėtų panašias išimtis suteikti ir kitoms valdžios šakoms - prezidentui ir teismams.

A.Skardžius atmetė konservatorių abejones ir teigė, jog tokios pataisos buvo parengtos, atsižvelgiant į Europos valstybių praktiką.

Seimas Biudžeto sandaros ir Seimo Statuto pataisas ketina svarstyti balandžio 24 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.