aA
Prieš Vyriausybės cukraus politiką protestuojantys Suvalkijos cukrinių runkelių augintojai visą naktį neketina nutraukti ta rptautinės magistralės "Via Baltica" blokados.
Vieno iš protestuojančių ūkininkų Mangirdo Krunkaičio teigimu, Suvalkijos žemdirbiai ryžtingai nusiteikę visą naktį blokuoti tarptautinę magistralę.

"Mes blokuosime magistralę iki ryto, o trečiadienį mūsų delegacija vyks į Vilnių, kur mėgins susitikti su premjeru, tikėsimės, jog pavyks susitarti", - sakė M.Krunkaitis.

Kalvarijos policijos komisariato pareigūnų duomenimis, antradienį apie 18 val. Raudeniškių sankryžoje automagistralę "Via Baltica" blokuojančiųjų skaičius sumažėjo per pusę, šiuo metu magistralę blokuoja apie 200 žemdirbių.

Antradienio rytą Suvalkijos žemdirbiai tarptautinės magistralės "Via Baltica" blokadą pradėjo ties Kalvarija, po pietų protestuotojai pėsčiomis automagistrale patraukė link Kalvarijos pasienio punkto, kurį ketino visiškai užblokuoti.

Tačiau nuėję keletą kilometrų Suvalkijos žemdirbiai sustojo Raudeniškių sankryžoje, maždaug už 3-4 kilometrų nuo pasienio punkto, taip užblokuodami dar vieną apvažiavimą į Kalvarijos pasienio punktą.

Kaip BNS sakė Policijos departamento Viešosios policijos Viešosios tvarkos užtikrinimo ir licencijavimo kontrolės tarnybos vyresnysis komisaras Vytautas Navickas, Raudeniškių sankryžoje įsikūrę žemdirbiai nėra labai priešiškai nusiteikę, kai kuriuos automobilius, autobusus jie praleidžia.

Antradienį po pietų prie Kalvarijos posto pasienyje su Lenkija buvo nusidriekusios ilgos krovininių automobilių eilės. Iš Lietuvos pusės -2,5 kilometro ilgio, iš Lenkijos - 3 kilometrų ilgio. Eilės prie sienos buvo nusidriekusios ir iki protesto akcijos pradžios.

Kaip skelbta, antradienį Vidaus reikalų ministerija (VRM) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog v idaus reikalų ministras Vytautas Markevičius yra davęs žodinį nurodymą Policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui pasitelkti aplinkinių rajonų - Alytaus, Kauno, Marijampolės ir Kalvarijos - policijos komisariatų pajėgas tam, kad būtų užtikrinta viešoji rimtis ir eismas automagistralėje "Via Baltica".

Taip pat nurodyta Pasienio policijos vyriausiajam komisarui Algimantui Songailai sustiprinti Kalvarijos pasienio kontrolės punkto pareigūnų pajėgas.

Anot pranešimo, m inistras įsitikinęs, kad bendros policijos ir pasienio policijos pajėgos šiuo metu yra pakankamos, kad užtikrintų viešąją tvarką ir transporto eismą tarptautinėje magistralėje.

Suvalkijos žemdirbiai pirmadienį pradėjo nesankcionuotą protesto akciją prieš Vyriausybės veiksmus, kurie, jų vertinimu, kuria monopoliją cukraus rinkoje. Suvalkijos žemdirbių teigimu, Vyriausybė per cukraus monopoliją siekia sunaikinti Marijampolės cukraus fabriką bei Suvalkijos krašto cukrinių runkelių auginimo zoną.

Kovo pradžioje Vyriausybė nustatė 112 tūkst. tonų dydžio bendrąją šalies cukraus gamybos kvotą 2001 metams. Marijampolės cukraus fabrikui leista gaminti 22 tūkst. tonų, o su juo konkuruojantiems danų bendrovės "Danisco Sugar" valdomiems Panevėžio cukraus ir Kėdainių cukraus fabrikams - 90 tūkst. tonų kvotinio cukraus.

Suvalkijos žemdirbiai ir Marijampolės cukraus fabriko darbininkai, nepritardami cukraus režimui, kovo pradžioje buvo paralyžiavę eismą tarptautinėje automagistralėje "Via Baltica". Dėl to aktyviausiems akcijos dalyviams iškelta baudžiamoji byla.

Pirmadienį įvykusios Vyriausybės ir cukrinių runkelių perdirbimo įmonių atstovų derybos baigėsi be konkrečių rezultatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.