aA
Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus vizito į Rusiją išvakarėse Maskva daro spaudimą Vilniui dėl karinio tranzito per Lietuvą.
Kaip antradienį, remdamasi neįvardytais šaltiniais Rusijos sostinėje, pranešė naujienų agentūra "Interfax", prezidento Valdo Adamkaus vizitą rengiantys Lietuvos atstovai "neturėdami pagrindo užėmė nekonstruktyvią poziciją dėl klausimų, susijusių su Kaliningrado srities gyvybiniu aprūpinimu, pirmiausia - dėl karinio tranzito".

Kaip žinoma, Rusijos karinių krovinių tranzitą per Lietuvą reglamentuoja tarpvyriausybinis susitarimas, kuris kasmet automatiškai atnaujinamas.

Anot tarptautiniais žiniasklaidos kanalais išplatinto pranešimo, "tokį patį užsispyrimą Lietuva rodo ir dėl klausimų, susijusių su būsimąja Europos saugumo architektūra, atsisakydama į bendro pareiškimo tekstą įtraukti net tas formuluotes, kurios užfiksuotos Stambule pasirašytoje Europos saugumo chartijoje".

Stebėtojų Lietuvoje nuomone, pranešime kalbama apie bendrą pareiškimą, kurį po susitikimo Maskvoje ketina paskelbti prezidentai Valdas Adamkus ir Vladimiras Putinas.

Nenorėję būti įvardyti Lietuvos diplomatai antradienį BNS korespondentui pareiškė nusistebėjimą, kodėl neįvardyti šaltiniai Rusijoje derybinius vizito klausimus jau dabar aptaria per spaudą.

Anonimai Rusijos agentūrai teigia, kad "tokie Lietuvos veiksmai gali apkartinti vizito atmosferą ir pakenkti dvišalio bendradarbiavimo plėtrai, turėti įtakos Rusijos ir Lietuvos sienos sutarties juridiniam įforminimui".

Minėtieji BNS pašnekovai išsamiau vizito organizavimo aplinkybių nekomentavo. V.Adamkus vyks į Maskvą ir Kaliningradą kovo 29-31 dienomis.

Antradienį Prezidentūroje vizitui skirtame pasitarime dalyvavo ir specialiųjų tarnybų vadovai.

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Mečys Laurinkus po pasitarimo BNS sakė, kad nėra jokių "ženklų ar patvirtintų faktų", liudijančių apie bandymus pakenkti prezidento vizitui į Rusiją.

"Mes nesame gandų rinkėjai, bet jei tokia informaciją būtų detalizuota, būtinai ja pasidomėtume", - po susitikimo su V.Adamkumi sakė M.Laurinkus.

Jis nekomentavo Rusijos naujienų agentūros pranešimo, "nes jį reikia išnagrinėti ir įvertinti".

Kaip žinoma, Rusija nerimauja dėl Kaliningrado srities galimos izoliacijos, Lietuvai ateityje tapus Europos Sąjungos nare. Kai kurie Rusijos politikai nuogąstauja, kad Lietuvai įsiliejus į ES šeimą, bus panaikintos dabartinės vizų lengvatos srities gyventojams bei nutrauktas tranzitas per Lietuvą.

Dėl šių motyvų Rusijos Valstybės Dūma vilkina dar 1997 metais pasirašytos sienos sutarties ratifikavimą. Lietuva šią sutartį ratifikavo 1999 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.