aA
JTO Pagalbos pabėgėliams organizacija (UNHCR) antradienį paskelbė, kad nuo kovų Makedonijos šiaurės vakaruose pabėgę gyventojai vėl grįžta į savo namus. Pabėgėlių gerokai sumažėjo. "Yra tam tikrų požymių, kad padėtis normalizuojasi", - Ženevoje sakė UNHCR atstovas Krisas Janovskis. Tačiau krizė dar nepraėjo.
Tetove vėl atidaromos parduotuvės, o iš miesto pabėgę žmomės grįžta. Nuo Makedonijos sostinės Skopjės galima stebėti Tetovo kryptimi judančius asmeninių daiktų prikrautus sunkvežimius, teigė K.Janovskis (Kris Janowski).

Kiek gyventojų grįžta į namus, UNHCR atstovas negalėjo pasakyti. Per praėjusias dvi savaites iš Tetovo apylinkių pabėgo apie 30 tūkst. žmonių. Apie 20 tūkst. jų liko šalyje. Kiti rado prieglobstį Turkijoje, Albanijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje, Kosove, Bosnijoje ir Hercegovinoje, taip pat Kroatijoje. Organizacijos stebėjimai Albanijoje parodė, kad šiuo metu per dieną sieną kerta apie 70 žmonių. Kovo viduryje jų buvo 880.

Padėtis Makedonijoje po sekmadienį pradėtos saugumo pajėgų operacijos prieš albanų kovotojus nurimo. Žurnalistai mieste pasakojo, kad iš Tetovo atitraukiami tankai. Į gatves vėl grįžta normalus gyvenimas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.