aA
Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Walteris Kolbowas (Valteris Kolbovas) mano, kad tolesnė NATO plėtra neįmanoma be Rusijos politinio sutikimo.
Kaip jis pareiškė pirmadienį spaudos konferencijoje Taline, "nors Rusija neturi realios teisės sutrukdyti NATO plėtrą, vis dėlto prieš antrąjį plėtros etapą reikėtų įveikti Rusijos priešpriešą".

Jo nuomone, "Šiaurės Atlanto aljansas turi išaiškinti Rusijai, kad jis yra kolektyvinio saugumo garantas ir neturi agresyvių planų nė prieš vieną šalių".

Kaip pažymėjo W. Kolbowas, "po konflikto Kosove NATO ir Rusijos santykiai nutrūko, bet dabar mes vėl esame prie vieno stalo". Mes manome, kad Rusijos dalyvavimas Europos saugumo procese labai svarbus, sakė jis.

Jis taip pat pažymėjo, kad "Rusija gali tapti NATO nare, bet tai bus tolimoje ateityje".

W. Kolbowas pirmadienį susitiko su Estijos gynybos ministru Juri Luiku (Jūriu Luiku). Jie apsvarstė dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje, bendradarbiavimą NATO programoje "Partnerystė taikos labui" ir saugumo politiką Baltijos jūrose regione.

Svečias iš Vokietijos atsisakė pareikšti savo nuomonę, ar Baltijos valstybės 2002 metais bus pakviestos įstoti į Aljansą.

"Tai priklauso nuo padėties narystės siekiančiose šalyse ir Rusijoje", sakė W. Kolbowas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.