aA
Nuo trečiadienio į Lietuvą bus draudžiama iš Didžiosios Britanijos, Olandijos, Prancūzijos ir Airijos įvežti augalinės kilmės produktus. Importuotojai ir prekybininkai jau dabar dvigubai didina kai kurių daržovių bei vaisių kainas ir prognozuoja, jog gali smarkiai nuskursti jų asortimentas.
Vegetables
Dėl Vakarų Europoje siaučiančio snukio ir nagų ligos (SNL) viruso Lietuvos pareigūnai ėmėsi griežtų apsisaugojimo priemonių. Iš šalių, kuriose nustatyti SNL židiniai, jau uždrausta įvežti mėsą ir jos gaminius. Nuo rytojaus prevencija dar labiau sustiprėja - iš Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos ir Olandijos į Lietuvą draudžiama įvežti ir augalinės kilmės produktus: vaisius, daržoves, gėles.

Importuotojai ir prekybininkai tvirtina, jog draudimas atsilieps ne tik jų apyvartai, bet ir pirkėjų kišenei - draudžiamų įvežti produktų stygius automatiškai pakels kainas.

Brangsta

Vakar po pietų "Ekovaldos" prekybos skyriaus vadovas Arūnas Vizickas LŽ sakė, jog vaisiai ir daržovės jau pabrango: "Kai kurie iš jų net 100 procentų".

A.Vizickas tvirtino, jog darbuotojams tenka išklausyti nemažai priekaištų dėl staiga išaugusių kainų: "Pirkėjai, pamatę braškių, salotų ir kitų prekių kainas, garsiai reiškia nepasitenkinimą ir mus kaltina".

"Ekovaldos" atstovas neapsiėmė prognozuoti, kada prekybos centrai pritrūks importinių daržovių: "Jei draudimo terminas bus prailgintas, tai tikrai atsitiks. Jau ir dabar prie Olandijos sienos dėl tikrinimo ir dezinfekavimo nutįso eilės, automobiliai negali grįžti. O uždraudus įvežti produktus, situacija dar pablogės".

A.Vizickas išreiškė viltį, jog pirkėjai bus pakantūs: "Iš bado tikrai niekas nemirs, obuolių irgi visiems užteks. Juk buvo laikai, kai išsiversdavome be importinių produktų".