aA
Afganistano valdantysis Talibano režimas pirmadienį atšaukė draudimą apžiūrėti smiltainio uoloje Bamijano mieste iškaltų ir neseniai susprogdintų dviejų unikalių Budos statulų liekanas. "Mums prireikė 20 dienų, kad susprogdintume šias statulas", - sakė vienas Talibano pareigūnas.
Budos statulų liekanos
Budos statulų liekanos
Aplankyti statulas buvo uždrausta maždaug prieš mėnesį, kai Talibano judėjimo lyderis mula Mohammadas Omaras (Mohamadas Omaras) įsakė sunaikinti visas Budos statulas, kurios neva yra su islamu nesuderinami stabai. Pirmadienį tapo aišku, kad įsakymas buvo įvykdytas.

53 metrų Bamijano Buda buvo visiškai sunaikintas, panaudojant artileriją ir sprogmenis, patvirtino naujienų agentūros "Reuters" korespondentai.

Uoloje matyti likusi 38 metrų Budos alkūnės dalis. Kol kas neaišku, ar Talibanas išsaugos šį beveik prieš 1 500 metų iškaltos statulos fragmentą. Plyšiai netoliese esančiuose namuose rodo, kad statulas sunaikinęs sprogimas buvo nepaprastai stiprus.

Dvi didelės nuolaužų krūvos buvusių statulų pakraščiuose ir 500 metrų atstumu išsibarstę maži bei dideli akmens gabalai primena purvo nuošliaužų liekanas.

Sprogimų padariniai matosi ir netoliese esančiose olose, kur anksčiau gyveno vienuoliai, ir apleistuose budistų vienuolynuose, pastatytuose, kai ši vietovė buvo budizmo civilizacijos centras prieš įsigalint islamui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.